Perfectionisten hebben vaker darmproblemen

Vrouwen blijken gevoeliger voor het prikkelbare darmsyndroom dan mannen. Perfectionisten zijn na een infectie vaker vatbaar voor het prikkelbare darmsyndroom, blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Southampton.

Voor het onderzoek werden 620 mensen ondervraagd die door een bacteriële infectie acute diarree hadden opgelopen. De personen die aan het onderzoek deelnamen werden na het oplopen van de infectie tweemaal gecontroleerd op de symptomen van IBS.
De 49 mensen die tijdens beide controlemomenten de symptomen van IBS vertoonden, bleken erg ongerust te zijn over de ziektesymptomen en waren zeer stressgevoelig. Het aantal vrouwen lag daarbij tweemaal zo hoog als het aantal mannen, schrijft De Telegraaf.

Volgens Rona Moss-Morris, de leidster van het onderzoek, gaan perfectionisten na een ziekte te snel weer aan het werk. “Zij hebben hoge verwachtingen van zichzelf en willen alles goed doen. Ze kunnen niet stilzitten, gaan maar door en storten dan in.”
Een op de tien mensen ontwikkelt de ziektesymptomen van IBS na een bacteriële infectie, terwijl ze daarvoor nog kerngezond waren. Volgens Robin Spiller, een Engelse IBS-expert, kan het zijn dat stress en ongerustheid het immuunsysteem aantasten. Slaapgebrek kan volgens Spiller ook een negatieve invloed hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.