Baarmoederhalskanker beter op te sporen

BaarmoederhalsEr is een betere meetmethode mogelijk om baarmoederhalskanker in een zeer vroeg stadium op te sporen. Het uitstrijkje dat bij alle Nederlandse vrouwen tussen de dertig en zestig jaar om de vijf jaar wordt gemaakt, kan over enkele jaren via een nieuwe, betere meetmethode geanalyseerd worden. Hierdoor neemt de betrouwbaarheid van de diagnose toe. Dit blijkt uit onderzoek van Esther Nijhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij promoveert op haar onderzoek op 14 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Baarmoederhalskanker is een van de weinige kankers die wordt voorafgegaan door een duidelijk voorstadium. Door een uitstrijkje te laten maken is het mogelijk om de afwijking te ontdekken voordat er sprake is van kanker. Bij een uitstrijkje worden cellen uitgesmeerd op een glaasje en bekeken onder de microscoop. Op basis van het uiterlijk van de cellen wordt bepaald of er sprake is van (een voorstadium van) baarmoederhalskanker. Als gevolg van fouten bij het afnemen van het uitstrijkje of het beoordelen van de cellen onder de microscoop, kunnen foute diagnoses worden gesteld.

Betere diagnose
Esther Nijhuis onderzocht een methode (QMSP genaamd) die een grotere betrouwbaarheid in de diagnose biedt. QMSP gaat niet uit van visueel waarneembare veranderingen van cellen, maar van de zogeheten methylatie analyse. Dit is een vorm van genetisch onderzoek. Centraal daarin staat de gen promoter, dat is het deel van een gen dat de werking van het gen reguleert. Nijhuis onderzocht 12 gen promoters, waarvan bekend is dat ze betrokken zijn bij de ontwikkeling van kanker. Er moeten de komende jaren meer promoters worden toegevoegd om de methode te verbeteren, stelt Nijhuis. De onderzoekster noemt de methode al “veelbelovend”. QMSP is aantrekkelijk omdat er honderden uitstrijkjes tegelijkertijd mee geanalyseerd kunnen worden. Dit maakt de methode geschikt voor toepassing binnen het bevolkingsonderzoek.

Veel voorkomend
Na borstkanker is baarmoederhalskanker wereldwijd de meest voorkomende kanker onder vrouwen. In ontwikkelingslanden is 15% van de nieuw ontdekte kankers bij vrouwen baarmoederhalskanker, in de westerse wereld is dit 3.6%. Sinds in 1996 het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker in Nederland werd geïntroduceerd, nam het aantal gevallen van baarmoederhalskanker in Nederland af. Momenteel is het aantal vrouwen waarbij baarmoederhalskanker wordt geconstateerd zelfs lager dan ooit. In Nederland zijn de meeste vrouwen bij wie baarmoederhalskanker wordt ontdekt, tussen de 40 en 44 jaar oud. Deze vrouwen zijn relatief jong, en hebben vaak jonge kinderen.
[UMCG]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.