Afvalpil met Excalia belooft spectaculair afslanken

afslankpillenEr is een ‘wonderpil’ in de maak die u in minder dan een jaar twaalf procent of meer doet afslanken. De eerste klinische proeven met excalia zijn veelbelovend. Toch zal het nog jaren van voortgezet onderzoek duren vooraleer de pil op de markt is.

Excalia wordt ontwikkeld door het bedrijf Orexigen uit San Diego (Californië), gespecialiseerd in onderzoek naar zwaarlijvigheid. Dat wordt ook bij ons een moderne plaag die zwaar weegt op de uitgaven voor volksgezondheid.

Honger en energieverbruik worden bij mensen geregeld door de hypothalamus. Dit onderdeel van onze hersenen functioneert als een soort thermostaat: als we plots snel afslanken, zal de hypothalamus ons energieverbruik terugschroeven, zodat we minder snel calorieën verbranden en minder snel vermageren.

Orexigen ontwikkelt twee middelen die zowel de honger onderdrukken als onze energie-thermostaat blokkeren: contrave en excalia. Allebei zijn het combinaties van twee bekende middelen die eerder werden gebruikt tegen andere aandoeningen. Contrave is een mix van naltrexone en bupropion. Het eerste wordt gebruikt bij de behandeling van allerlei verslavingen en onderdrukt ook onze eetlust. Bupropion wordt gebruikt tegen roken en als middel tegen depressies.

Excalia blijkt tot nog sneller gewichtsverlies te lijden. In deze pil wordt naltrexone vervangen door zonisamide, eveneens een bekend middel dat onder andere wordt gebruikt bij de behandeling van epilepsie. De precieze werking ervan is nog onbekend, maar kennelijk maskeert zonisamide sterk gewichtsverlies voor onze hypothalamus.

Orexigen maakte onlangs op een congres in Boston de resultaten bekend van de eerste klinische proeven met excalia. Een pil per dag leidde na elf maanden tot een gewichtsverlies van 12 procent. Dat is indrukwekkend veel volgens dieetspecialisten. Deze eerste proeven werden gedaan op een klein staal van 27 dikkerds. Een volgende ronde van proeven loopt op zowat zeshonderd zwaarlijvige Amerikanen.

Ook als de twee ronde positief afloopt, zal het nog jaren vergen vooraleer de gezondheidsautoriteiten het middel vrijgeven. Afslankcocktails bleken in het verleden vaak fatale neveneffecten te produceren. In dit geval gaat het echter om een cocktail van reeds beproefde middelen. Sowieso zal excalia altijd onder dokterstoezicht moeten worden toegediend. Dieetspecialisten hameren er tegelijk op dat diëten en dus de eigen inzet van de betrokkene duurzamer resultaten opleveren dan pillen.
[Het Volk]

Zie ook
Acomplia – rimonabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.