Depressie na hartinfarct anders behandelen

De huidige behandelingen tegen depressie zijn niet effectief bij patiënten die na een hartinfarct depressief worden. Zij zijn meer gebaat bij een behandeling die zich meer op fysieke beperking richt. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog Peter de Jonge van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De resultaten van zijn onderzoek zijn gepubliceerd in het gezaghebbende Journal of the American College of Cardiology.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 30.000 mensen getroffen door een hartinfarct. Ongeveer een kwart van de patiënten komt na een hartinfarct in een depressie terecht, waardoor het beloop van de hartziekte verder kan verslechteren. Uit De Jonge’s onderzoek blijkt dat deze omstandigheid het risico dat zij vervolgens overlijden ruim twee keer zo groot maakt. Dit geeft het grote belang aan om deze ‘post-infarct depressies’ zo effectief mogelijk te behandelen.

Peter de Jonge volgde voor zijn onderzoek 468 patiënten na een hartinfarct. De patiënten die depressief werden na het hartinfarct liepen een groter risico op cardiologische complicaties en waren twaalf maanden na het infarct minder goed hersteld. De depressieve klachten uitten zich vooral in moeheid, lusteloosheid en apathie. Uit het onderzoek van De Jonge blijkt dat hier sprake is van een andere vorm van depressie dan tot nu toe bekend uit de psychiatrie. De gebruikelijke psychiatrische behandelingen hebben daardoor niet het gewenste effect.

Andere behandeling
De Jonge pleit daarom voor een ander type behandeling. ‘Deze groep heeft geen last van een negatief zelfbeeld of een schuldcomplex. Dit zijn gevoelens die vaak ten grondslag liggen aan een depressie en waarop de reguliere behandeling meestal is gericht. De patiënt met een post-infarct depressie voelt zich vooral heel vermoeid en heeft nergens meer zin in. Voor hen kunnen juist behandelvormen die gericht zijn op beweging of bewustwording van wat er leeft in hun lichaam heel effectief zijn. Hierbij is te denken aan fysieke behandelingen op de hometrainer of aan meditatie. Dit zou eveneens een preventief effect kunnen hebben op de hartprognose.’
[UMCG]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.