Wonderpil met rimonabant niet zo wonderlijk

Het enthousiasme waarmee enige maanden geleden het nieuwe “wondermiddel” rimonabant werd binnengehaald, lijkt enige tempering te verdienen. Moeiteloos zou je met een dagelijkse dosis van twintig milligram van dit middel zo’n zes kilo per jaar afvallen – jaar in, jaar uit – en en passant ook nog ophouden met roken en te veel drinken.

Inmiddels heeft een overzicht van enige honderden klinische studies waaraan bij elkaar 6.625 proefpersonen met overgewicht deelnamen, uitgewezen dat het, helaas, zo’n vaart niet loopt. Dat meldt een Braziliaanse onderzoeksgroep in het blad The Cochrane Library, een publicatie van een internationale organisatie die onderzoek op het gebied van gezondheid evalueert. Lichte doses van het middel bleken weinig uitwerking te hebben. Alleen de [relatief zware] dagelijkse dosis van twintig milligram had een positieve invloed op het gewicht, een gemiddelde afname van 4,9 kilo na een jaar, en op het cholesterolgehalte en de bloeddruk.

Na 36 weken trad er geen verdere gewichtsafname op. Wie er daarna mee ophield, kwam weer aan. Alleen bij wie het bleef slikken, beklijfde het effect op de langere termijn. Maar lang doorslikken heeft wel bijwerkingen, zoals hoofdpijn en misselijkheid. Dat rimonabant dus zo’n ideaal middel is, geldt vooral voor de fabrikant, die er ongetwijfeld heel vet van kan worden.
[Intermediair]

Eén antwoord op “Wonderpil met rimonabant niet zo wonderlijk”

  1. Nadat ik 2 tot 3 jaar op deze wonderpil heb gewacht, uiteindelijk deze 4 maanden gebruikt. HJet enige resultaat was een gat in mijn portemonnee, maar geen gram afgevallen; weer een “afval-medicijn” met perfecte marketing maar waardeloze werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.