Nieuw antirookmiddel goedgekeurd

ChampixDe Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA heeft farmaceut Pfizer toestemming gegeven om een nieuwe pil tegen roken op de markt te brengen. Het gaat om het middel varenicline (merknaam Champix), dat in combinatie met begeleiding via een website wordt aangeboden.

Deze antirookbehandeling is naar verwachting in december of januari ook in Nederland verkrijgbaar,het is nog niet bekend hoeveel het antirookmiddel gaat kosten. Onderzoeken tonen aan dat een op de vijf mensen veertig weken na de behandeling niet meer rookt. Langetermijneffecten zijn nog niet bekend. Ook is niet duidelijk of die resultaten ook gehaald worden als de behandeling niet in een wetenschappelijke klinische omgeving plaatsheeft, zoals in het onderzoek het geval was.

Varenicline is niet de eerste antirookpil op de Nederlandse markt. Op dit moment zijn er al relatief effectieve middelen zoals bupropion. Naar verwachting komt daar binnenkort ook het middel rimonabant bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.