Kinderen in groene wijken minder dik

Kinderen die in zogenoemde groene wijken wonen, zijn minder dik dan leeftijdsgenootjes uit vergelijkbare wijken zonder groen. In wijken met veel gras en bomen is het percentage kinderen met overgewicht ongeveer vijftien procent lager.
Dat blijkt uit een onderzoek, dat het Wageningse universiteitsbureau Alterra heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), omdat minister Cees Veerman meer inzicht wil hebben in de effecten van groen in en om de stad. Alterra vergeleek de gegevens van kinderen uit zes verschillende GGD-regio’s.

De onderzoekers hebben de gegevens van de kinderen gecorrigeerd voor mogelijke etnische invloeden of sociaal-economische omstandigheden, aldus Alterra. Dan blijkt nog steeds dat overgewicht meer voorkomt in een woonomgeving met weinig groen. Voor deze bevinding is volgens Alterra zelfs internationaal al veel belangstelling getoond.

Alterra stelt, dat nader onderzoek moet worden gedaan naar het verband tussen overgewicht bij kinderen en hun woonomgeving. Voor de hand ligt dat kinderen in groene wijken beter en veiliger buiten kunnen spelen en dus meer bewegen, waardoor ze minder vaak te dik worden, maar dat kan niet uit de onderzochte gegevens worden gehaald.
[ANP]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.