Steeds meer kinderen hebben diabetes door overgewicht

Het aantal kinderen of jongeren dat lijdt aan ouderdomsdiabetes (diabetes type 2) kan mogelijk verdubbelen in de komende jaren, aldus kinderarts Henk-Jan Aanstoot. Op dit moment heeft 3% van de jongeren met diabetes last van type 2. Deze vorm hangt samen met de levensstijl. Vooral overgewicht zorgt voor een toenemende kans op de ziekte. Nu de Nederlandse jeugd steeds dikker wordt, komt deze vorm van diabetes steeds vaker voor. Zo’n 85% van de kinderen met diabetestype 2 is dan ook te zwaar.

Kinderarts Henk-Jan Aanstoot begint volgende maand in Rotterdam een behandelcentrum voor kinderen met diabetes. De jeugdige patiënten laat hij vooral meer bewegen om in een betere conditie te komen, want afvallen zit er vaak niet in. “Dat is bijna onmogelijk. Gezond eten is vaak duurder dan ongezond eten.” Een apart behandelcentrum kan patiënten langer blijven begeleiden, zegt de kinderarts, omdat ziekenhuizen vaak niet ingesteld zijn op zorg aan patiënten met een chronische ziekte als diabetes.
[zibb.nl / gezondheidszorg]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.