Cholesterolverlagers blijken krachtige ontstekingsremmers

Reuma handenDat cholesterolverlagende geneesmiddelen een revolutie hebben betekend voor patiënten met hartinfarcten en herseninfarcten is algemeen bekend. De laatste tijd is echter duidelijk geworden dat dit soort geneesmiddelen zeer effectief zijn bij heel andere ziekten zoals reuma en multiple sclerose. Uit onderzoek van Dr. Stve, waarop hij op 13 september hoopt te promoveren, blijkt namelijk dat deze cholesterolverlagende geneesmiddelen (statines) niet alleen een effect op het cholesterol hebben maar ook een duidelijk effect op ontstekingscellen. De door Stve gevonden effecten op ontsteking hebben er inmiddels toe geleid dat statines bij patiënten met diverse ontstekingsziekten geprobeerd worden. Gunstige resultaten zijn inmiddels al bij patiënten met multiple sclerose en reuma verkregen.

Het is al langer bekend dat bij hartinfarcten en herseninfarcten ontsteking een belangrijke rol speelt. Het gunstige effect van statines bij deze ziekten is dan ook meer dan alleen verlaging van cholesterol. Het anti-ontstekingseffect speelt eveneens een belangrijke rol bij het succes van deze middelen. St?ve heeft uitgebreid onderzocht wat het effect van deze middelen is bij ontstekingsziekten van de hersenen. Hierover publiceerde hij in de gezaghebbende tijdschriften Nature (2002), Nature Reviews (2005) en Journal of Clinical Investigation (2006). St?ve toonde aan dat Atorvastatine (=Lipitor) een krachtig effect heeft op de afweerrespons, onder andere door beïnvloeding van bepaalde witte bloedcellen, zogenaamde lymfocyten.

Bij ziekten als hartinfarct, reumatoïde arthritis en multipele sclerose spelen T-helper 1 lymfocyten een belangrijke rol. Deze maken eiwitten die diverse afweercellen stimuleren. Bij genoemde ziekten zijn deze afweercellen overmatig geactiveerd waardoor weefselbeschadiging in het hart, gewrichten of het zenuwstelsel kan ontstaan. Statines beïnvloeden lymfocyten zodanig dat in plaats van T-helper 1 lymfocyten T-helper 2 lymfocyten ontstaan. Deze T-helper 2 lymfocyten maken eiwitten die de cellulaire afweer juist onderdrukken en daarom ontstekingsremmend werken.

Naast een effect op lymfocyten hebben statines ook een krachtig effect op cellen die antigenen presenteren aan het afweersysteem. Deze cellen zijn van groot belang voor een afweerreactie tegen bacteriën en virussen. Bij ziekten als hartinfarct, reumatoïde arthritis en multipele sclerose zijn deze cellen echter betrokken bij het onderhouden van een chronische ontsteking. De door statines veroorzaakte remming van deze antigeen presenterende cellen heeft dan ook een gunstig effect op de chronische ontsteking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.