Gezonderworden.nl

Nieuws over gezondheid, overgewicht en diabetes

 

Vergoeding ADHD-medicijn Concerta blijft gelijk aan Ritalin

Patiënten met ADHD moeten blijven bijbetalen voor het geneesmiddel Concerta. Dat heeft minister Hoogervorst dinsdag bekendgemaakt.

Concerta is een medicijn met vertraagde afgifte voor kinderen met hyperactiviteit (ADHD). Dat is gemakkelijk voor ouders die hun drukke kroost maar één keer per dag Concerta hoeven te geven voor het gewenste effect. De werkzame stof methylfenidaat is dezelfde als die van het bekende middel Ritalin. Concerta is echter omgeven door een slimme coating waardoor de werkzame stof in het lichaam vertraagd vrijkomt.

Behalve dit verschil, verschillen beide middelen ook in prijs. Een gemiddelde dosering Ritalin van fabrikant Novartis of het merkloze methylfenidaat kost per maand ruim 8 euro, voor Concerta moet 69 euro worden neergeteld. Het verschil zullen ouders na het besluit van Hoogervorst dus zelf moeten blijven bijbetalen.

Janssen Cilag uit Tilburg, fabrikant van Concerta, reageert teleurgesteld op het besluit van Hoogervorst en wijst op de 13.000 kinderen die het middel inmiddels gebruiken. „Bewust kiezen hun ouders voor bijbetalen of bijverzekeren zodat het kind de behandeling krijgt die nodig is. De minister volgt het advies van het College voor zorgverzekeringen. Dat vindt dat Concerta geen meerwaarde heeft ten opzichte van het inmiddels ruim veertig jaar oude middel Ritalin”, aldus woordvoerder Wim Viering.

Hij bestrijdt dat Concerta geen meerwaarde heeft. „Je hoeft het maar één keer per dag in te nemen en dat voorkomt vele problemen, zo blijkt uit onderzoek.” Viering wijst er verder op dat de minister ingaat tegen de landelijke richtlijn van ADHD-behandelaars, de ervaringen van hun ouders en de wensen van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Woordvoerder Michiel Geldof van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) stelt in een reactie dat Concerta geen therapeutische meerwaarde heeft boven Ritalin, hooguit een praktische meerwaarde. „Je hoeft het namelijk maar één keer per dag te geven en dat is natuurlijk handig. Verder bevatten beide middelen echter precies dezelfde werkzame stof. Dus het argument dat Ritalin veertig jaar oud is en dat Concerta een modern middel is, gaat niet op. Alleen het jasje van beide producten is verschillend.”

Geldof vraagt zich wel hardop af of de coating van Concerta het aanzienlijke prijsverschil tussen beide middelen rechtvaardigt, maar voegt er tevens aan toe dat die afweging niet doorslaggevend is. „Wat wel de doorslag gaf bij het opstellen van ons advies aan de minister, is dat beide middelen dezelfde werkzame stof bevatten. Zowel Concerta, Ritalin als methylfenidaat zit daarom in hetzelfde cluster van medicijnen van het geneesmiddelenvergoedingssysteem. En het is in ons land zo geregeld dat de prijs van het goedkope middel bepalend is voor de hoogte van de vergoeding van andere medicijnen in het cluster. Dus de zaak ligt vrij helder.”
[Refomatorisch Dagblad]

Update 29-08-2006
Zie ook: ADHD-medicijn Strattera niet extra vergoed

Categorie: ADHD, Zorgverzekering
 • j van de luijtgaarden says:

  ik vind dit te gek voor woorden dat een minister uitmaakt of een medicijn vergoed wordt. dit is klasse justitie, de hoogste verzekering vergoed namelijk wel,
  De politiek heeft ons belazerd met het idee dat iedereen gelijk is voor een zorgverzekeraar.
  adhd is een neurologische aandoening die veel maatschappelijke en emotionele problemen veroorzaakt, je wordt nu ook nog financieel gestraft.Wat te denken van ouders met meerdere kinderen met ADHD? en jong volwassenen die een slechte baan hebben door ADHD en daardoor minder inkomsten? de aandoening veroorzaakt ernstige concentratieproblemen, hoe kan je dan medicatie geven die vier keer per dag moet worden ingenomen? alleen dit gegeven veroorzaakt al enorme psychisch e stress bij het kind en ouders. . de werking van concerta en stratera is allang bewezen. de minister ingaat tegen de landelijke richtlijn van ADHD-behandelaars, de ervaringen van hun ouders en de wensen van een meerderheid van de Tweede Kamer
  Oplossing gewenst: vergoed Concerta en stratera in het basispakket.!!
  een bezorgde en gestreste ouder

 • Anonymous says:

  Ik sluit mij helemaal bij het voorgaande genoemde commentaar aan.
  Als de betreffende minister zelf een kind met ADHD zou hebben, dan zou hij wel anders oordelen. De mensen die ADHD hebben kunnen daar zelf niets aan doen, wel worden ze zo financieel gestraft! De betreffende minister moet zich diep schamen en zich als een waar Christen opstellen en gedragen!

 • willem van leeuwen says:

  Wat een onzin om dit middel op een hoop te gooien met ritalin. Inmiddels is bewezen dat ADHD erfelijk is en dat dus 1 van de opvoeders ook zo zijn/haar problemen heeft. Gelukkig is dit middel bij de hand genoeg om een zorg bij deze ouders weg te nemen n.l. het voortdurend in de gaten houden van tijd of het kroost nog geen nieuwe dossis nodig heeft.
  Wij gaan door met dit middel. Huldae aan de uitvinder!

 • Anonymous says:

  Hallo, met mij,

  het verschil is niet allen dat het “makkenblijk is” omdat je maar 1x Concerta hoefd in te nemen.
  Ook heb je maar 1x per dag de terugval i.p.v. in mijn geval 5x. Die terugval (Ritalin is na grofweg 3 uur uitgewerkt). Tijdens die trugval kan je last hebben van 1 of diverse in de bijsluiter vermelde bijwerkingen. Of je deze bijwerkingen 1x of 5x op een dag hebt heeft wel degenlijk invloed op het leven van jou en dat van anderen.

  Ik ben na en net geen fatale afloop eind deze maand overgestapt op Concerta. Eigenlijk kan ik het niet betalen omdat ik vanaf januari na vele jaren werken in de ziektewet zit en vanaf Maart weet dat ik ADHD heb. Van het UWV krijg ik 70% van het minimum loon en daardoor “hoop” ik binnenkort aan een schuldhulp project te kunnen beginnen. Naast natuurlijk te leren om met ADHD om te gaan en te zoeken naar de juiste medicatie die ik nu gevonden hoop te hebben. Wat de toekomst berengt? Ik werk hard aan een leefbaar leven en hoop met een halfjaar te kunnen gaan beginnen met werken.

  Hoezo ADHD een modeverschijnsel of Ritalin en Concerta het zelfde?

  Met vriendelijke groet,
  iemand met steeds meer levens ervaring…

  Mijn familie is zo sociaal (in tegenstelling tot de regering die zelf wel 30% loonsverhoging heeft gekregen van zichzelf…) om mij te sponzeren.

 • P. van der Bliek says:

  Ronduit schandalig! Concerta is absoluut geen “luxe” middel. Het is een feit dat het dezelfde werkzame stof Methylfenidaat bevat, maar of je dit medicijn nu 3x of 1x per dag moet innemen is een wezenlijk verschil! Mijn zoontje is 4,5 en kwam bij ieder Rebound effect op een dag volledig met zichzelf in de knoop. Bij de langwerkende (Concerta) heeft hij slechts aan het einde van de dag last van de uitwerking (die soms erg schokkend kan zijn). Hij functioneerd slechts bij de langwerkende. Er is dus absoluut een wezenlijk verschil in de werking. Gewoon een schofterig excuus om maar vooral niet te hoeven bijdragen. Maar als wij als ouders zijnde onze kinderen hier niet mee zouden helpen kan het zomaar gebeuren dat ze de maatschappij pas echt geld gaan kosten!!!! Gezin is zogenaamd de hoeksteen van de samenleving. Zogenaamd worden jonge kinderen beschermd door de overheid. Een corrigerende tik is zelfs verboden. Maar je kind weg laten zakken door een ziekte die inmiddels aan alle kanten medisch kan worden onderbouwd mag wel. Ik heb er geen goed woord voor over. Maar al is het mijn laatste cent, mijn kind krijgt wat hij nodig heeft om een sociaal en emotioneel gelukkig en gezond mens te worden. Ik nodig de minister van harte uit bij ons de gevolgen van een kort en langwerkend medicijn te ondervinden. Hij weet niet eens waar hij het over heeft!!

 • Chris says:

  kunnen we niet massaal een petitie aanbieden aan de regering en aan de minister dat dit te zot voor woorden is! ziek zijn of een aandoening is tegenwoordig en dubbele straf. jezelf of je naasten zijn ziek en je wordt nog in je portomonee gestraft ook. voor sommigen niet te betalen.

 • Anonymous says:

  Concerta wordt volledig vergoed door Avero Achmea!

 • Anonymous says:

  NU hebben wij de polis van de zorgverzekering voor 2008 gekregen en voorheen werd Concerta volledig vergoed maar in 2008 nog maat tot E250,-.
  Dat betekend dat wij E350,- zelf moeten gaan betalen. En dat bij een niet al te hoog inkomen.

  Onze koopkracht gaat dus weer aanzienlijk naar beneden.

  Bedankt minister

 • Stichting says:

  Door gebruik te maken van korting op de zorgverzekering kan de koopkracht enigszins verbeterd worden. De Stichting Zorg voor koopkracht informeert burgers hoe zij in aanmerking kunnen komen voor korting. Kijk hiervoor op Zorgpremiekorting.nl

 • Anonymous says:

  hallo ik ben zelf een jongen van 18 jaar ik heb ook adhd en ook ik vind het heel erg jammer dat geen enkele zorgverzekering mijn mediceinen vergoed kan iemand mij helpen of weet iemand met een verzekering die dit wel doet en ja mensen die adhd hebben worden zeker finaceel gestraft ik ben er zelf heel erg door in de probleemen gekomen zelf dat ik niet mee naar school kan gaan en veel moeiten nu heb in me leven ook door de psiegiese probleemen die ik eraan over hou ik hoop dat ik snel iets van iemand hoor ik schaam me voor de rest nergens voor dus weet eiamd iets mail me aub op jeffzuidhof@hotmail.com of als iemand tips heef graag m.v.g jeff zuidhof

 • Dineke says:

  Het is overduidelijk dat de minister GEEN kind heeft met ADD of ADHD.
  Hij mag bij mij helemaal gratis en verzorgd één week logeren.
  Hij hoeft alleen maar te zorgen dat mijn zoon alles doet wat hij moet doen, op tijd natuurlijk en hem met zijn huiswerk begeleiden.
  Na 2 dagen zit hij aan de stress medicatie en een week erna mijn zoon aan de GRATIS COCERTA.
  En ik……ik ga veeeeel minder paracetamol slikken tegen de stress hoofdpijn.

 • Christel says:

  Het is jammer dat ADHD nog niet in deze maatschappij geaccepteerd wordt. Ik ben al aan de zoveelste baan bezig… Volledig afgestudeerd als Opticien Manager, kan volledig fuctioneren met Concerta. Ik blijf wel druk o.a. in praten, maar het is stabiel met Concerta en niet met vele ups en downs zoals bij Ritalin. En nog een voordeel is met Concerta is dat ik niet op mijn werk om de 3 á 4 uur een pilletje moet nemen. Dat is nl heel lastig als je net een refractie aan het doen bent bij een klant of een bril aan het afpassen bent of, nou ja, vul zelf maar in.
  Nu zit ik in de WW, omdat ik nog geen werkgever ben tegen gekomen die mij met ADHD + Concerta accepteerd!! Ben benieuwd hoelang ik Concerta nog kan betalen…. Wel als ik weer werk….

 • Frits says:

  Ik kwam laatst de website http://www.mijnmedicijnvergoeding.nl tegen hierop kun je eenvoudig zien welke verzekraars in 2010 ADHD medicijnen vergoeden. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Groetjes

 • A. van Luttervelt says:

  Wij hebben een half jaar lang geprobeerd om onze dochter met een gecombineerde beperking van ,autistisch spectrumstoornis met adhd, op tijd haar medicijnen in te laten nemen.
  Ze is 16 jaar en is altijd onderweg, vaak onbereikbaar omdat er weer eens iets is met haal telefoon etc.etc.
  Op school moeten de docenten de wekker zetten wanneer ze haar Ritalin moet hebben. Als er een invaller komt gaat het mis! En dat is nogal eens aan de orde. Dan escaleert het weer met alle gevolgen van dien. Nu zelfs is er aangifte gedaan tegen haar wegens mishandeling van een leerling! Dit had voorkomen kunnen worden als ze Concerta zou mogen slikken. Door de recessie hebben wij beiden geen werk meer en kunnen het dus niet zelf betalen.
  Bovendien is het écht onmogelijk om een puber met deze stoornis iedere 4 uur Ritalin te geven. En dan ook écht onmogelijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Elke says:

  Ik heb zelf ADHD en ik heb ritalin geprobeerd, het werkt niet voor mij. Constant stemmingswisselingen. Kunnen we niet iets doen??

 • stephan says:

  hoi allen, ik heb ff een andere vraag tussen door

  cocerta,54 mg, daar moet ik ruim 57 € voor betalen, nu keek ik pas op een onkostenoverzicht, en moet ik ook nog eens aan vgz 23,68 € betalen, terwijl er maximaal maar 57,87 € gevraagd mag worden, wie heeft dit ook,

  oja retalin wat ik er nog bij heb,m kan ik gratis meenemen, echter de vgz trekt daar weer 17 € voor , blijkt later,, wat een elende

  vertel mij aub wie dit ook heeft

  groets stephan

 • Wil says:

  Dit is gewoon te belachelijk voor woorden. De minister is geen dokter. Ritalin moet meerdere malen per dag worden in genomen.
  Voor iemand met ADHD (zoals ik), die al gevoelig is voor stress en vergeetachtig is, is dit een hele belasting.
  Heb ik nou wel of niet mijn pillen ingenomen?
  Hoe laat is het?
  Ik slik nu Concerta en ook al is het dezelfde werkzame stof, bij mij werkt het heel goed en heb ik eindelijk rust in mijn hoofd. Met Ritalin absoluut niet weet ik uit eigen ervaring.

  Groetjes
  Wil

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.