Verbeter het geheugen door minder TV te kijken

TelevisieWie zijn geheugen snel wil verbeteren, hoeft niets ingewikkelds te doen. Minder of geen televisie kijken, meer vis eten, kruiswoordpuzzels maken en minder alcohol gebruiken helpt een heleboel, ontdekten Australische wetenschappers.

Uit hun onlineonderzoek onder bijna 30.000 mensen haalden ze ook nog dat mensen die fictie lezen, een beter geheugen hebben dan mensen die dat niet doen en dat mensen die veel drinken, meer moeite hebben met het onthouden van namen, meldden Australische media dinsdag.

De ondervraagden moesten eerst een aantal geheugentests doen en daarna een lijst invullen waarop naar gewoonten als tv-kijken, drinken en lezen werd gevraagd. Uit het onderzoek bleek dat er geen verschil is tussen mannen en vrouwen.

Tv-kijken
De onderzoekers zeiden dat minder tv-kijken het grootste effect heeft. ,,Wie minder dan een uur per dag keek, deed het bij alle geheugentesten beter.” Ook wie minder dan twee glazen drank per dag gebruikte, scoorde beter.

Mensen die kruiswoordpuzzels maken, zijn beter dan anderen in het reproduceren van boodschappenlijstjes en namen, bleek verder. Wie veel vis eet, onthoudt ook gemakkelijker een boodschappenlijstje.

Quizprogramma’s
De onderzoekers zeiden dat de uitslag van het onderzoek moet worden beschouwd als een indicatie en niet als een statistisch gegeven. Televisie is overigens niet altijd ‘slecht’, zeiden zij verder. Quizprogramma’s en nieuwsuitzendingen zijn wel goed. Maar als iemand alleen maar passief voor de buis zit, is het wel slecht. ,,Dat is passief. Lezen is actief en elke activiteit is beter dan passief voor de buis zitten.”
[ANP]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.