Nieuw medicijn Diamyd voor diabetes type 1 veelbelovend

Er is een medicijn ontwikkeld, Diamyd, voor mensen die pas nét type 1 diabetes hebben. Met dit middel blijven de nog resterende insulinecellen langer insuline produceren.

De eerste testresultaten zijn bemoedigend: in Zweden kregen zeventig kinderen en jongeren (10-18 jaar) die net de diagnose type 1 diabetes hadden tweemaal een injectie met het middel of met een placebo. Het betekent geen genezing, maar wel hoefden de kinderen die het middel hadden gekregen in de volgende vijftien maanden dagelijks minder insuline te injecteren dan de groep met het placebo. Dat maakt hun kans op hypo’s en complicaties op langere termijn kleiner.

Het medicijn was goed te verdragen en had geen bijwerkingen. De werkzame stof van het medicijn heet GAD65, een enzym dat in de jaren tachtig is ontdekt door de Nederlandse onderzoeker dr. H.J. Aanstoot. Het Diabetes Fonds heeft veel onderzoek betaald naar deze stof. Het middel wordt nu verder onderzocht bij een grotere groep patiënten, ook om te kijken hoe lang het blijft werken.

Meer informatie over Diamyd op www.diamyd.com

[Diabetes Fonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.