Kortslapers produceren meer stresshormoon dan langslapers

slapenMensen die gemiddeld minder dan 6 uur slapen per nacht, produceren een hoger niveau aan stresshormoon in vergelijking met langslapers (mensen die gemiddeld minimum 9 uur slaap per nacht nodig hebben). Dat blijkt uit een gepubliceerde studie van dr. Elke De Valck en de vakgroep cognitieve en biologische psychologie van de Vrije Universiteit Brussel.

De slaapstudie, die plaatsvond van januari tot juni 2006, suggereert dat kortslapers minder snel een druk ervaren om te slapen, zelfs wanneer daar de gelegenheid toe is.

Kortslapers hebben hoog niveau van stresshormoon
Het onderzoek plaatst daar een belangrijke kanttekening bij. Deelnemende kortslapers vertoonden verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, een hormoon dat geassocieerd wordt met de ontwikkeling van stoornissen gelinkt aan chronische stress, zoals cardiovasculaire en gastro-intestinale stoornissen. Dat hormoon heeft hen mogelijk geholpen om de periode zonder slaap door te komen.

Om het verschil in slaapduur te verklaren bleven de deelnemers aan een experiment gedurende 37 uur continu wakker (van 8 uur ’s ochtends tot 21 uur de dag nadien) in het experimenteel slaaplaboratorium van de VUB. In die periode werden ze uitgebreid getest om na te gaan hoe ze reageerden op het slaaptekort.

Zoals verwacht, vielen de langslapers tijdens de tweede dag van het experiment sneller in slaap dan de kortslapers tijdens de korte slaaptesten. Zij rapporteerden ook zelf meer last te hebben met het wakker blijven dan de kortslapers.

Minder slaapbehoefte
Eerder dan hieruit te concluderen dat kortslapers een kleinere slaapbehoefte hebben dan langslapers, lijken de verdere resultaten er op te wijzen dat kortslapers beter zijn in het vechten tegen de slaap, aldus de VUB.

Eind september wordt een gelijkaardig experiment opgezet bij mensen met insomnie. Dit zijn mensen die problemen ervaren met het vlot inslapen en/of frequent wakker worden ’s nachts. De studie wil nagaan hoe deze personen reageren op een periode van 37 uur wakker zijn.
[Het Volk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.