ADHD-medicijn Strattera niet extra vergoed

StratteraMinister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) hoeft van de rechter het relatief nieuwe ADHD-medicijn Strattera (atomoxetine) niet volledig te vergoeden. Dat blijkt uit het vonnis dat de rechtbank in Den Haag maandag heeft geveld in een geding dat fabrikant Lilly had aangespannen.

Op dit moment bedraagt de vergoeding voor atomoxetine evenveel als voor het al veel goedkopere en langer bekende medicijn Ritalin (methylfenidaat). De pil Strattera wordt volgens Lilly eenmaal daags ingenomen en kost 3,10 euro per stuk. Daarvan wordt 0,18 euro vergoed.

Volgens Lilly reageren 10.000 van de ongeveer 40.000 Nederlandse kinderen met ADHD niet goed op Ritalin. De helft van die 10.000 kinderen zou wel baat hebben bij Strattera. Ook artsen en ouders van kinderen met ADHD pleiten al tijden voor een volledige vergoeding van dat middel. Maar volgens de rechtbank zijn het voorschrijfgedrag van artsen en de meningen van deskundigen en belangenorganisaties ,,niet bepalend”.

De minister heeft volgens de rechtbank terecht het advies van de Commissie Farmaceutische Hulp overgenomen. Die stelde dit voorjaar dat er nog te weinig wetenschappelijk bewijs is om het medicijn volledig te vergoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.