Vaccin tegen baarmoederhalskanker

BaarmoederhalsVrijwel zeker nog dit jaar komt in Nederland het eerste vaccin beschikbaar tegen baarmoederhalskanker (cervixkanker). Het is bedoeld voor meisjes en jonge vrouwen van 9 tot 26 jaar.

De wetenschappelijke commissie van het Europese bureau voor geneesmiddelenregistratie (EMEA) heeft gisteren onverwacht snel een gunstig advies uitgevaardigd om het vaccin toe te laten tot de Europese geneesmiddelenmarkt. Binnen enkele weken valt nu de goedkeuring door de Europese Commissie te verwachten van dit preventieve middel.

Uitstrijkje
Baarmoederhals- of cervixkanker is na borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak door kanker onder jonge vrouwen tussen 15 en 44 jaar. Ondanks bevolkingsonderzoek, door middel van het uitstrijkje, wordt in Nederland elk jaar bij 700 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker gesteld en overlijden jaarlijks ongeveer 250 vrouwen.

Het vaccin, Gardasil, beschermt meisjes en vrouwen tegen een infectie met zeker vier typen van het zogeheten Humaan Papilloma Virus (HPV), de voornaamste veroorzaker van baarmoederhalskanker. Dit virus wordt door de man op de vrouw overgebracht tijdens geslachtsverkeer. Híj is zich niet bewust van het virus, zíj kan er onvruchtbaar door worden of er kanker door ontwikkelen.

Jongens
Om die reden wordt het vaccin ook aangeboden aan jongens van 9 tot 15 jaar, opdat het virus bij hen niet tot ontwikkeling kan komen. Het PvdA-Kamerlid Arib dringt er bij de minister van Volksgezondheid op aan het nieuwe vaccin “zo spoedig mogelijk en zo breed mogelijk” beschikbaar te stellen en op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Met Gardasil kan meer dan 70 procent van alle gevallen voorkomen worden, stellen de medicijnfabrikanten Sanofi, Pasteur en MSD.
[Telegraaf]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.