Prostaatkanker vaak onnodig behandeld

Een behandeling bij prostaatkanker is vaak niet nodig. In tenminste 30 procent van de gevallen hoeven mannen met prostaatkanker niet geopereerd te worden als de kanker bij preventief onderzoek wordt gevonden. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder 42.000 mannen in Rotterdam en omgeving, meldt hoogleraar Fritz Schröder. Schröder is een autoriteit op het gebied van prostaatkanker.

Schröder noemt de uitkomsten “een doorbraak”. Nu worden veel mensen onnodig behandeld omdat ze een minder gevaarlijke vorm van prostaatkanker hebben, die geen behandeling maar slechts controle behoeft. Nu is het wegnemen of bestralen van de prostaat nu nog standaard wanneer bij een man kanker in de prostaat wordt ontdekt. De bijwerkingen van een operatie lopen uiteen van incontinentie tot toename van erectieproblemen tot endeldarmbeschadiging bij bestraling. Dat leed kan door toepassing van de nieuw verworven kennis worden voorkomen.

Het onderzoek in Rotterdam loopt al sinds 1993. Doel is om na te gaan of er op een verantwoorde manier begonnen kan worden met een landelijk bevolkingsonderzoek. Met deze ontdekking is dit een stuk dichterbij gekomen, omdat overbehandeling kan worden verminderd, denkt Schröder.

Het Rotterdamse onderzoek is een onderdeel van een groot Europees onderzoek in acht landen. Meer dan 200.000 mannen in Nederland, België, Finland, Zweden, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland doen hieraan mee. De uitkomsten daarvan worden binnen drie jaar verwacht. De resultaten van het Rotterdamse onderzoek zullen in januari in een toonaangevend Amerikaans medisch blad over urologie worden gepubliceerd.
[ANP]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.