Kankermedicijn ook tegen reuma

Reuma handenEen vrij nieuw medicijn tegen lymfeklierkanker blijkt ook de ontstekingsprocessen bij reuma ingrijpend te kunnen aanpakken.

Nederlandse reumatologen dichten het middel MabThera spectaculaire resultaten toe bij de behandeling van hun patiënten. Experts spreken van een doorbraak. De Europese Commissie heeft het geneesmiddel deze week goedgekeurd voor het behandelen van reumatoïde artritis (RA), een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten.

Alleen al in Nederland lijden circa 150.000 mensen aan deze pijnlijke en uiteindelijk sterk invaliderende aandoening. De ziekte komt ongeveer drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. MabThera (met de werkzame stof rituximab) zal volgens prof. P.P. Tak, hoogleraar Reumatologie en hoofd van de afdeling Klinische Immunologie en Reumatologie van het AMC in Amsterdam, uitsluitend worden voorgeschreven aan patiënten die alle gangbare behandelingen al achter de rug hebben en daarop onvoldoende reageerden.

Tot die zwaarste categorie reumapatiënten behoort ongeveer vijf procent. “Als de patiënt er goed op reageert biedt het middel een langdurige afname van de ziekteactiviteit en stelt het de patiënt in staat langer een normaal leven te leiden, met minder beperkingen.”
[Telegraaf]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.