Dieet als behandeling ADHD

Nieuw onderzoek zou uitwijzen dat een dieet kinderen met ADHD kan helpen. De patiëntenvereniging ziet er niets in. Onderzoek van het ADHD Research Centre heeft uitgewezen dat 70 procent van de geteste kinderen baat had bij een streng dieet. Hun
gedragsproblemen verdwenen in de vier weken dat zij het voedingspatroon volgden.

Dit stelt Drs. Lidy Pelsser van het centrum. De onderzoeksresultaten worden binnenkort officieel bekendgemaakt in een medisch tijdschrift. “In het onderzoek hebben we 27 kinderen getest in twee groepen, en bij de groep die een dieet kreeg merkten we duidelijke vooruitgang”, legt Pelsser uit. Volgens haar associëren veel mensen voeding nog met het alternatieve circuit en wordt er daarom geen grootschalig onderzoek gedaan naar diëten als oplossing voor ADHD patiënten. “Mensen geloven wel dat je eczeem kan krijgen van aardbeien, maar zodra het met de hersenen te maken heeft zijn we volledig de kluts kwijt”, zegt ze. De overheid is volgens haar niet geïnteresseerd. “Ik weet niet precies waarom, maar zeker is dat er geen geld in onderzoek wordt gestopt.” Ouders moeten overigens niet zelf met voedingsmiddelen
experimenteren. “De diëten worden heel precies samengesteld, en verschillen per
kind”, legt Pelsser uit.

Officieel
Balans, de patiëntenvereniging voor ADHD’ers, houdt zich aan officiële richtlijnen omtrent behandeling van patiënten en daar horen diëten niet bij, zegt woordvoerder
Arga Paternotte. “Er zijn geen onderzoeken met wetenschappelijke achtergrond die kunnen bewijzen dat AHDH behandeld kan worden met voeding”, zegt ze. Goede voeding wordt door Balans toegejuicht, maar een behandelmethode is het niet. “Voor ieder kind is goede voeding prima, maar het is absoluut niet bewezen dat een dieet effectief is als behandeling voor ADHD.”
[Metro]

4 antwoorden op “Dieet als behandeling ADHD”

 1. Zijn die mensen van de patientenvereniging dom ofzo? Er zijn inmiddels zoveel onderzoeken geweest waarbij de invloed van voeding erg duidelijk is. Waarom moet alles in godsnaam zogenaamd wetenschappeljk zijn?? Ik zou het als patientenverenigng alleen maar toejuichen.

 2. De reactie van Balans is te zien als de geijkte reactie van regulier.
  Toch even een commentaar hierop.
  Het gaat er NIET om dat een dieet een BEHANDELING is van ADD/ADHD.
  Dat is NAAST de kwestie.
  Waar het wel om gaat is dat een dieet bepaalde symptomen van ADD/ADHD kan verlichten en dit daadwerklijk ook doen.
  Net zoals Ritaline en neurofeedback dit bijvoorbeeld ook doen.
  Tenslotte is ADD/ADHD een genetisch bepaalde aandoening met een symptoomcluster en talrijke comorbiditeiten.

  Mevrouw Pelsser ( en ik vermoed dit ) zal onder gedragsproblemen een deel van de symptomen bedoelen, dus niet de ADD/ADHD als totaliteit. ( ADD/ADHD is een symptoomcluster als dusdanig )
  Misschien had ze dit beter duidelijk gesteld, zodat men haar niet pakt op een eenzijdige redenering met als gevolg een eenzijdig standaard antwoord.
  Zelf praktiseer ik al jaren bepaalde dieten bij de begeleiding van ADD/ADHD met vaak meer succes als de geijkte reguliere aanpak.
  Wat meer is, ouders van kinderen met ADD/ADHD, die al vanaf kleinsaf een E-additieven vrije voeding toepasten ( vaak ook met vermijding van gist, melk en geraffineerde koolhydraten ) hebben veel minder last van de negatieve symptomen dan andere kinderen.

  Lucas Flamend
  ( Psychotherapeut en ADD ervaringsdeskundige )
  http://www.energie-bewustzijn.com/ADD.html

 3. jammer dat Balans hier zo op reageert…
  onze zoon met ADHD en gille de la tourette is gestest met electroacupnctuur..uitslag: overgevoelig voor melk, gluten en nog meer…
  op dieet gegaan…
  weg waren de ADHD en tourette verschijnselen…totdat iemand hem buiten mijn weten nom een pannekoek gaf…drie dagen niet meer te hanteren was hij….

  lees ook de reacties van de ouders die met het Pelsser dieet hebben gewerkt maar eens…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.