Body Mass Index – BMI

overgewichtWat is nu precies de Body Mass Index of in het kort BMI? De Body Mass Index is een manier om op grond van de lengte en het gewicht van een persoon te bepalen of deze overgewicht heeft. De BMI-index geldt voor personen ouder dan 20 jaar en de waarde van de index is gelijk aan het gewicht van de persoon (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte.

Overgewicht of ondergewicht
De exacte waardes van de index om iemand in een categorie in te delen variëren, maar in het algemeen is een index van minder dan 18,5 ondergewicht. Dit kan aanduiden dat er sprake is van ondervoeding, een eetstoornis of een ander gezondheidsprobleem. Vanaf een index van 25 wordt gesproken van (licht) overgewicht. Boven een waarde van 30 is er sprake van ernstig overgewicht of obesitas.

BMI-index
Index (kg.m-2) – Interpretatie
minder dan 18 – ondergewicht
18 tot 25 – normaal gewicht
25 tot 27 – licht overgewicht
27 tot 30 – matig overgewicht
30 tot 40 – ernstig overgewicht
meer dan 40 – ziekelijk overgewicht

Voorbeeld
Een persoon van 90 kg en een lengte van 173 cm.
Kwadraat van de lengte: 1,73 x 1,73 = 2,9929
Gewicht gedeeld door kwadraat lengte: 90 / 2,9929 = 30,07
De BMI is 30

Volgens deze berekening heeft deze persoon last van overgewicht. De index doet echter geen uitspraak over het percentage vet in het lichaam van de persoon. Zwaar gespierde mensen (bodybuilders) kunnen dus een hoog gewicht hebben, maar worden over het algemeen niet als obees beschouwd. Het lichaamsgewicht alleen is dus geen goede indicator voor onder- of overgewicht, er moet worden gecompenseerd voor lichaamsbouw. De BMI corrigeert alleen voor lichaamslengte maar dat is dan ook verreweg de belangrijkste factor.

Het bijzondere van de BMI is dat deze voor mannen en vrouwen vrijwel gelijk uitvalt, voor biometrische getallen is dat zeldzaam. Daarnaast is deze index redelijk onafhankelijk van de leeftijd. Dit maakt het mogelijk voor alle volwassenen dezelfde richtlijnen te hanteren.

Een meting van bijvoorbeeld het vetpercentage is een betere aanduiding voor gezondheidsrisico’s maar behalve dat de meting moeilijker uit te voeren is zullen ook de richtlijnen en adviezen steeds moeten worden uitgesplitst naar sekse en leeftijd. Nog een andere, simpele, indicator is de taille-omtrek. Een taille-omtrek minder dan 80 cm bij vrouwen of minder dan 94 cm bij mannen past bij een normaal gewicht.
[Bron: Wikipedia]

» Check je BMI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.