Vrouwen vaker en harder getroffen door reuma

Reuma handenVrouwen hebben niet alleen vaker last van reumatische aandoeningen, ze worden ook harder getroffen. Bij dezelfde behandeling zal de ziekte daardoor bij vrouwen eerder ernstige vormen aannemen.

Dat stelde de Zweedse reumatoloog Björn Svensson donderdag in Amsterdam tijdens het congres van de Europese Liga Europese liga tegen reuma (EULAR). Bij mannen is het ziekteproces beter te remmen, aldus Svensson.

Een groep van 689 reumapatiënten werd gedurende vijf jaar gevolgd. Van veel reumatische ziektes zijn de oorzaken nog nauwelijks bekend. Zwaarlijvigheid, roken en gebrek gebrek aan lichaamsbeweging zouden een rol spelen, maar harde bewijzen daarvoor ontbreken. “Genezing is niet mogelijk. Daarom is het bestrijden van ernstige vormen van reuma momenteel het doel van de meeste behandelingen”, legde Svensson uit.
[zibb.nl / gezondheidszorg]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.