Nederlanders minder gezond

overgewichtDe gezondheid van veel Nederlanders zakt steeds verder af. Vroeger hoorde Nederland bij de top vijf van gezondste landen van Europa. Nu bungelt ons land qua levensverwachting ergens in het midden van de Europese ranglijst. Dat blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat woensdag is gepresenteerd.

Sinds 1950 is de levensverwachting van Nederlandse vrouwen met 8,3 jaar gestegen tot 80,9 jaar. Bij mannen steeg de levensverwachting met 5,8 jaar naar 76,2 jaar. De laatste decennia zijn mannen minder gaan roken, maar vrouwen juist meer. Overgewicht en ernstig overgewicht komen veel vaker voor dan vroeger, met name bij kinderen. Dat heeft tot gevolg dat veel meer mensen suikerziekte hebben of krijgen.

Mensen met een goed gevulde portemonnee zijn doorgaans gezonder dan mensen met een lage sociaal-economische positie. In Groningen, Twente, de vier grote steden, Zuid-limburg en Noord-Brabant komt armoede relatief vaak voor, dus zijn burgers er vaak ook ongezonder.

Jongeren drinken steeds meer en vaker. Ook worden ze in rap tempo dikker. Daarbij rookt van de tienerjongens 45 procent. Bij tienermeisjes ligt dat percentage op 36.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.