Convenant Overgewicht onder de loep

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid het Convenant Overgewicht en het actieplan ‘Energie in Balans’ op korte termijn laat evalueren. Daarmee wordt gehoor gegeven aan een dringende oproep van de Consumentenbond en de Hartstichting. Beide organisaties vinden dat de overheid te weinig actie onderneemt om het groeiende probleem van overgewicht aan te pakken.

De Consumentenbond vindt het Convenant Overgewicht, dat begin 2005 werd ondertekend door overheid en bedrijfsleven, te vrijblijvend en nauwelijks concreet. Regels van de Reclamecode Voeding (onderdeel van het Convenant) worden eenvoudig en veelvuldig omzeild en er is te weinig toezicht. Dit najaar moet de evaluatie van het Convenant klaar zijn, zodat deze de basis vormt voor het debat over de Preventienota. De Consumentenbond en de Hartstichting pleiten daarbij voor een slagvaardiger aanpak bij het voorkomen en bestrijden van overgewicht.

Te dik
Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op het krijgen van welvaartsaandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en gewichtsklachten. De laatste tien jaar is het aantal mensen met overgewicht sterk gestegen. Onderzoek wijst uit dat inmiddels 3,5 miljoen volwassen Nederlanders (40%) kampen met overgewicht. Onder kinderen is 13% van de jongens en 14% van de meisjes te dik.
[Consumentenbond]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.