Zwangerschapsdiabetes: borstvoeding belangrijk

BorstvoedingVrouwen met zwangerschapsdiabetes doen er goed aan om hun baby minstens drie maanden borstvoeding te geven. Dat verkleint de kans op ernstig overgewicht bij het kind met bijna de helft. Dat is de conclusie van een Duits onderzoek bij ruim drieduizend kinderen.

De onderzoekers bekeken 324 kinderen die tussen 1995 en 2000 waren geboren uit moeders die zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker) hadden gehad. Ze zagen dat meer dan 37 procent van de kinderen die géén borstvoeding hadden gekregen, overgewicht hadden voor hun achtste levensjaar.

Kinderen die wel borstvoeding kregen maar korter dan drie maanden, hadden een kleinere kans op overgewicht. Het meeste verschil was te zien bij de kinderen die langer dan drie maanden borstvoeding hadden gekregen: daarvan kreeg 22 procent overgewicht, dus bijna de helft minder dan de kinderen die alleen flesvoeding kregen.

Opvallend was dat vrouwen met ernstig overgewicht minder vaak borstvoeding gaven. De onderzoekers sporen juist vrouwen met overgewicht aan om wel borstvoeding te geven, en liefst zo lang mogelijk. Hun kinderen hebben een grotere kans op overgewicht en zwangerschapsdiabetes verhoogt die kans nog meer.

Zwangerschapsdiabetes is een meestal tijdelijke vorm van diabetes die na de 24 weken kan ontstaan en weer verdwijnt na de bevalling. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben tot 50 procent kans om binnen tien jaar daarna definitief diabetes te krijgen. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij één op de twintig zwangerschappen.
[Diabetesfonds]

» meer nieuws over diabetes | suikerziekte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.