Veiligheid aspartaam bevestigd

Aspartaam is een zoetstof waarvan de veiligheid regelmatig wordt bediscussieerd.
Vandaag heeft de Europese Voedselveiligheids Autoriteit (EFSA) een onderzoek afgerond en gerapporteerd. Conclusie is dat er geen reden is om de gevestigde wetenschappelijke visie op de veiligheid van aspartaam te herzien.

Een Italiaans onderzoek heeft veel stof doen opwaaien omdat het aspartaam in verband bracht met het ontstaan van tumoren. De EFSA zag dit als aanleiding om het onderzoek minutieus na te trekken. Ook al zijn er reeds vele studies uitgevoerd die de veiligheid van aspartaam onderbouwen, met de veiligheid van voeding mag geen risico gelopen worden.

Het onderzoek geeft ook geen reden tot herziening van de veiligheidsnorm van aspartaam. Bovendien stelt de EFSA vast dat de aspartaamconsumptie in Europa voldoende onder de veiligheidsnorm ligt. (De ADI is 40 mg/kg, de consumptie loopt op tot 10 mg/kg)

De EFSA stelde onder meer vast dat het Italiaanse onderzoek ernstig verstoord is door ziektes onder de onderzochte ratten. Deze ziektes hadden niets met het onderzoek van aspartaam te maken. Daardoor stond de waargenomen toename van dieren met tumoren los van het onderzoek. Er was geen relatie tussen de hoeveelheid tumoren en de geconsumeerde hoeveelheid aspartaam. Andere afwijkingen die de onderzoekers hadden toegeschreven aan aspartaam moeten worden toegeschreven aan onevenwichtige voeding. Ten slotte werd ook de diagnose van de tumoren in twijfel getrokken.
[Voedingscentrum]

4 antwoorden op “Veiligheid aspartaam bevestigd”

 1. Hoe kunt u in vredesnaam aspartaam veilig noemen. Als ik mijn dochter een fles ice-tea geef, breekt ze na twee uur het huis af. Waardoor, door de aspartaam die er in zit.

  Aspartaam is puur gif, waar mijn dochter agressief van wordt.

  Veilig, no way !!!!!!!!!!!!!

 2. Ik vind het van de zotte dat er zoveel producten te koop zijn met Aspartaam en dat er blijkbaar nauwelijks rekening gehouden wordt met mensen die beslist geen Aspartaam willen, mijn zoon probeer ik te onthouden van dat mierengif maar vindt de ranje bij de buren zo lekker dat hij zelf een fles wil kopen. Door al die negatieve publiciteit neem ik geen risico en drink frisdrank en ranja zonder zoetstoffen eigenlijk mag er wel een groot etiket op staan pas op Aspartaam ( drug ) want dat is het uiteindelijk

  M

 3. heeft iemand een tip.Ik houd erg van ice thea…maar in de ah zijn alleen maar varianten met aspartaam te kkrijgen en daar krijg ik buikpijn van.Weet iemand of er ook ice thea zonder aspartaam te krijgen is ?

 4. ASPARTAAM, de goudmijn van DSM, is een heksenbrouwsel dat drie keer goedkoper is dan enkelvoudige geraffineerde suiker dat ook al niet zo best voor je is…

  Het was notabene ooit door het Pentagon op een lijst vermeld van potentieel biologische wapens! Wetenschappers en artsen hebben de afgelopen jaren
  groeiend en overtuigend bewijs van schade door aspartaam aangetoond. Dat aspartaam epilepsie, gaten in de hersenen (vooral in combinatie met Mono Sodium Glutaminaat, E-160), vergroot -vooral bij kinderen- de kans op hersentumors. Dokter Ralph Walton deelde in het Amerikaanse CBS tv-programma ’60 Minutes’ (al in december 1996!) mee dat 83 van de 90 ONAFHANKELIJKE onderzoeken problemen met aspartaam aantoonden. Ondermeer te weten hersenschade, hoofdpijn, huiduitslag, hersentumors, slapeloosheid, ADHD, verergering van de ziekte van Alzheimer, ernstige verwarring, vermindering van intelligentie, beschadiging van het geheugen, depressie en abnormaal gewichtsverlies en toename.

  Geloof alle mooi- en goedpraters niet, zij hebben belangen bij de hoge koersen van bovengenoemde firma!

  Lees de laatste berichten op:
  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/04/09/victoria-innessbrowns-aspartame-experiment.aspx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.