Ochtendhumeur

slecht slapenOngeveer een kwart van de mensen heeft last van een ochtendhumeur. Zij kunnen over het algemeen op weinig begrip rekenen van mensen die ’s ochtends fris en vrolijk naast hun bed staan en zich ergeren aan die brommerige collega of chagrijnige partner.

Ochtendhumeur door te vroeg opstaan
Toch kan iemand met een ochtendhumeur daar zelf weinig aan doen, vindt prof. dr. Gerard Kerkhof van het slaapcentrum in het Medisch Centrum Haaglanden. ,,Mensen met een ochtendhumeur zijn eigenlijk mensen die, biologisch gezien, te vroeg uit bed komen. Normaal gesproken stijgt twee tot drie uur voor het ontwaken het cortisolniveau in het bloed. Dat hogere cortisolniveau zorgt voor energie om de dag te beginnen. Avondmensen, naar schatting een kwart van alle Nederlanders, staan vaak op als het cortisolniveau in hun bloed nog laag is. Zij zijn er helemaal niet aan toe om wakker te worden en moeten gelijk van alles doen waar ze helemaal geen fut voor hebben. Ik kan me voorstellen dat je daar chagrijnig van wordt.’’

Het helpt niet mee dat er ’s ochtends steeds meer van mensen wordt verwacht. De drukte thuis en in het verkeer wordt steeds groter. Dan loopt niet altijd alles vlekkeloos, zeker niet als je haast hebt. Daar kunnen mensen ook lichtgeraakt en geprikkeld van worden.

,,Een ochtendhumeur is in elk geval niet erg,’’ vindt Kerkhof. ,,Het zijn over het algemeen mensen die zelf ook wel weten dat ze ’s ochtends niet op hun best zijn en waar je ’s avonds een goed gesprek mee kunt voeren.’’

Beter omgaan met een ochtendhumeur
Het ochtendhumeur is dus een serieuze aandoening. Maar hoe ga je daar nu mee om? ,,Wat je in elk geval niet moet doen, is het moment van opstaan uitstellen,’’ vindt Kerkhof. ,,Het is beter om wat vroeger op te staan en de gordijnen open te doen, want licht is heel belangrijk. Kleed je aan, zet zachtjes een muziekje op, converseer op rustige toon met huisgenoten en begin langzaam aan de dag. Sommige mensen hebben twee koppen koffie nodig. Ook is het slim om ’s avonds alvast dingen klaar te zetten voor de volgende ochtend. Dat scheelt tijd.’’

Er is één troost voor mensen met een serieus ochtendhumeur. Met het ouder worden verandert de biologische klok langzaam richting de ochtend en verdwijnt het ochtendhumeur vanzelf. Oudere mensen staan vaak meer relativerend ten opzichte van hun omgeving en ze zijn ’s ochtends minder gehaast. ,,En dat is eigenlijk de enige remedie,’’ weet Kerkhof. ,,Ik maak altijd een vergelijking met een vliegtuig. Grote problemen ontstaan altijd bij het starten omdat alles in één keer goed moet werken. In de lucht houden is makkelijker.’’
[AD]

Eén antwoord op “Ochtendhumeur”

  1. Het standpunt van prof. dr. Gerard Kerkhof vind ik ok. Toch mis ik één ding. Een fundamentele reden waarom heel veel mensen een ochtendhumeur hebben is de slechte vertering van hun avondeten. Teveel en telaat eten is eten op het ogenblijk dat je energie- en hormonenpeil op zijn laagst staan. Dit voedsel wordt dan ook trager en moeizamer verteerd waardoor veel meer gistings- en rottingsprocesen in de darm plaatsvinden. Dat leidt tot een toename van toxische stoffen, te verwerken door de lever, en meer toxische stoffen in de bloedbaan, met als gevolg een katergevoel ’s morgens, een slecht riekende adem en een verdoofd stel hersenen. Dit lijkt me een duidelijke verklaring voor heel veel ochtendhumeur. Veel minder bij oudere mensen? Zij beseffen progressief meer en meer dat een zwaar, laat avondmaal hen geen deugd doet, en daar houden ze geleidelijk aan meer rekening mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.