Anticonceptie voor mannen komt dichterbij

Goed nieuws voor vrouwen: steeds meer hindernissen worden weggenomen voor de komst van de mannenpil. Volgens een nieuwe studie krijgen mannen na ongeveer drie maanden hun vruchtbaarheid terug, als ze eenmaal zijn gestopt met de pil.

Vrouwen die stoppen met de pil, zijn direct weer vruchtbaar, voor mannen ligt dat anders. Onderzoek onder 1500 mannen heeft uitgewezen dat de meeste mannen na drie maanden weer vruchtbaar zijn. De langste periode waarbij een man moest wachten tot hij weer nageslacht kon produceren, bedroeg twee jaar

Uit het onderzoek blijkt ook dat oudere mannen eerder herstellen dan de jongere. Bij mannen tussen de twintig en de dertig jaar duurt het langer voordat hun vruchtbaarheid terugkeert, dan bij mannen van middelbare leeftijd. Aziatische mannen hebben het snelst na het stoppen met de pil weer kans op nakomelingen.

Er is tot nu toe al veel onderzoek gedaan naar de mannenpil. Het is bekend dat een bepaalde mix van hormonen, waaronder testosteron, de spermaproductie kan onderdrukken. Deze methode is voor ongeveer 95 procent effectief, volgens de onderzoekers aan de Universiteit van het Medisch Centrum Washington in Seattle.

De mannenpil zorgt ervoor dat het aantal spermacellen drastisch daalt. Bij meer dan twintig miljoen spermacellen spreek je van normale vruchtbaarheid. Slikt een man de pil, dan telt een zaadlozing nog maar drie miljoen zaadcellen. De pil zorgt wel voor vervelende bijwerkingen, zoals beschadigingen aan de lever. Daarom is het waarschijnlijker dat de anticonceptie-pil in de vorm komt van een gel of van een tweemaandelijkse injectie.
[Planet.nl]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.