Acomplia anti-vetpil nog niet op de markt

Acomplia - RimonabantTen onrechte is vorige week in de media gemeld (Anti-vetpil Acomplia krijgt groen licht) dat farmaceutisch fabrikant Sanofi-aventis het geneesmiddel Acomplia (rimonabant) op de markt gebracht mag brengen. De registratie is echter nog niet rond. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA heeft ‘slechts’ een positief advies gegeven voor registratie. “Het is een belangrijke stap op weg naar goedkeuring, maar het ís natuurlijk nog geen goedkeuring”, meldt een woordvoerder van Sanofi-aventis.

Ook de omschrijving aan wie het middel mag worden voorgeschreven, is volgens de woordvoerder niet helemaal correct naar buiten gebracht. De EMEA laat het middel toe voor de behandeling van mensen met ernstig overgewicht en obesitas (een body mass index van respectievelijk minimaal 27 en 30). Zij dienen het medicijngebruik te combineren met een dieet en lichaamsbeweging. Bovendien – en dat was vorige week niet helemaal duidelijk – mag het middel alleen voorgeschreven worden aan mensen die naast hun ernstige overgewicht ook andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebben, zoals diabetes type 2 en dyslipidemie (verstoorde bloedvetwaarden).

“Het is dus niet gewoon een afslankmiddel”, laat Sanofi-aventis weten. “We praten hier echt over patiënten en niet over mensen met overgewicht.”

De farmaceutisch fabrikant hoopt dat de registratie over enkele maanden een voldongen feit zal zijn. Na de Europese toelating volgt een Nederlandse procedure waarbij het bedrijf met de overheid in onderhandeling gaat om vergoeding voor het middel te regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.