Onderzoek naar thuistest baarmoederhalskanker

BaarmoederhalsHet VU medisch centrum in Amsterdam gaat bij wijze van proef 44.500 vrouwen een thuistest toesturen die baarmoederhalskanker kan opsporen. Het gaat om vrouwen die eerder niet reageerden op een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje.

Dat heeft het academisch ziekenhuis vrijdag aangekondigd. Het onderzoek moet uitwijzen of de moeilijk te bereiken vrouwen op deze manier wel meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Bij de proef gaat het om vrouwen in Noord-Holland en Flevoland.

Met de test kunnen de vrouwen zelf thuis een uitstrijkje afnemen. Dat moeten ze naar het VUmc opsturen, waar het wordt onderzocht op de aanwezigheid van het Humaan Papilloma Virus, dat vrijwel altijd de oorzaak van baarmoederhalskanker is.

Niet-westerse vrouwen
Ongeveer 77 procent van de vrouwen tussen de dertig en zestig jaar geeft gehoor aan de oproep die ze elke vijf jaar krijgen om een uitstrijkje te laten maken. Vooral niet-westerse vrouwen, vrouwen onder de veertig en vrouwen met een lage sociaal-economische status reageren minder vaak op de uitnodiging.

Het VUmc hoopt dat het toezenden van de thuistest meer effect heeft dan publiekscampagnes of het opbellen van vrouwen die de uitnodiging tot deelname aan het bevolkingsonderzoek negeren. De onderzoekers denken met de proef 240 vrouwen op te sporen met afwijkende cellen die kunnen wijzen op baarmoederhalskanker. Ze verwachten acht tot tien vrouwen te vinden bij wie de kwaadaardige cellen al tot het omliggende weefsel zijn doorgedrongen.
[ANP]

2 antwoorden op “Onderzoek naar thuistest baarmoederhalskanker”

  1. Stuur het naar de mensen die niet reageren op een oproep. Maar aan alle vrouwen ga naar die dokter laat die uitstrijk maken voor je het weet heb je baarmoederhalskanker, tuurlijk het is niet leuk om zo voor de dokter te liggen en zeker is het niet prettig maar het is wel belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.