Koffie verhoogt risico miskraam

KoffieHet drinken van koffie tijdens de zwangerschap verhoogt het risico van een spontane abortus en het doodgeboren worden van het kindje. Dit is de conclusie van een Deens onderzoek.

Hoewel in meerdere onderzoeken een relatie werd gelegd tussen koffiedrinken en ongewenste effecten tijdens de zwangerschap, en er ook verklaringen kunnen worden gegeven voor mechanismen die het ongeboren kind kunnen beschadigen, bleven er toch vragen over een reëel risico.

De onderzoekers bekeken de gegevens van 88.482 vrouwen die tussen maart 1996 en november 2002 meededen aan het Danish National Birth Cohort. Rond de zestiende week van de zwangerschap werden de vrouwen gevraagd naar onder andere koffiegebruik, roken, en alcohol. Er werden 1102 gevallen van overlijden van de foetus geconstateerd.

In vergelijking met degenen die geen koffie dronken, hadden degenen die een halve tot drie kopjes per dag dronken 3% meer kans op het overlijden van de foetus. Degenen die vier tot zeven kopjes per dag dronken hadden 33% meer risico en degenen die acht of meer kopjes per dag dronken hadden zelfs 59% meer risico. Dit verband was het sterkst voor zwangerschappen die na twintig weken afbraken.
Er werd geen verband gevonden voor thee en cola. Hieruit zou men kunnen afleiden dat het effect van de koffie niet wordt veroorzaakt door de cafeïne. Volgens dr. Bodil Bech, een van de onderzoekers, zal verder onderzoek moeten aantonen of het effect wel of niet door de cafeïne komt.
[Ortho Institute]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.