Hormoonbehandeling tegen obesitas

Een beetje extra van een hormoon dat het lichaam toch al zelf aanmaakt, zou de strijd aangaan tegen zwaarlijvigheid. Uit een Brits onderzoek blijkt dat het hormoon oxyntomoduline zowel de eetlust vermindert als de energie vergroot. Dat schrijft het International Journal of Obesity.

Het gaat om een hormoon dat zich van nature in de maag bevindt. Bij de meeste mensen zorgt dit hormoon ervoor dat we ons vol boelen na een maaltijd. Mensen die veel te zwaar zijn, blijken minder van dit hormoon te hebben.

De Londense onderzoekers zijn erg enthousiast over de vondst, omdat die erop wijst dat obesitas op een vrij natuurlijke manier kan worden aangepakt. “Het is bij deze behandeling niet zo dat je jarenlang chemische troep in je lichaam krijgt”, zegt professor Bloom van het onderzoek.

Geen nare bijeffecten
Omdat het lichaam het hormoon zelf kan aanmaken, zijn vervelende bijeffecten niet waarschijnlijk. “We gebruiken een methode van het eigen lichaam om de zin in eten minder groot te maken.”

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat oxyntomoduline de eetlust vermindert. Nu blijkt dat het hormoon daarnaast ook het energiepeil omhoog brengt. Dat zou kunnen betekenen dat dit hormoon kan bijdragen aan een gezonde manier om snel af te vallen.

Mensen die snel willen afvallen, en daarom heel weinig eten, raken vaak veel energie kwijt, waardoor ze minder puf hebben om meer te bewegen. Dat maakt het afvallen, zeker op lange termijn, erg lastig, omdat beweging essentieel is voor blijvend gewichtsverlies.

Ingewanden
De onderzoekers stuitten op de effecten van het hormoon bij mensen met verwondingen bij de ingewanden. Bij mensen met bepaalde verwondingen aan hun ingewanden, werd een verhoogd niveau van oxyntomoduline gevonden. Deze mensen verloren veel gewicht en bleven erg dun.

De onderzoekers vonden geen schadelijke effecten van het verhoogde oxyntomodulinepeil. “Het enige bijeffect is langdurig gewichtsverlies”, aldus Bloom.

Dikke mensen hebben te weinig van het hormoon, waardoor ze niet goed registreren dat ze vol zitten. Daarom zou de behandeling gericht moeten zijn op het op het juiste niveau brengen van het hormoon bij te zware mensen, bijvoorbeeld door dagelijkse injecties.

Resultaten
Aan het onderzoek deden vijftien gezonde, maar te zware mannene en vrouwen mee, die tussen de 23 en 49 jaar oud waren. De helft kreeg vier dagen lang drie maal per dag een dosis oxyntomoduline en de anderen niet, die kregen een zoutoplossing.

Na vier dagen werd gekeken hoeveel iedereen at en hoeveel energie iedereen had. Degenen die het hormoon aangevuld hadden gekregen, aten bij een maaltijd 17,4 procent minder (ongeveer 128 kilocalorieën) en verbrandden een kwart meer energie, 143 kilocalorieën.

Na vier dagen was het lichaamsgewicht met 0,5 procent afgenomen. Dat kopmt volgens de onderzoekers neer op een halve kilo per week. Bloom: “Deze ontdekking biedt artsen een hele nieuwe manier om de obesitas-epidemie aan te pakken. De focus is hierbij niet alleen gericht op minder eten, maar vooral ook op meer bewegen.”
[Planet]

Eén antwoord op “Hormoonbehandeling tegen obesitas”

 1. Hmmmm! Nou dat lijkt me wel wat! Behalve dat injecteren dan.

  Ik vraag me wel af hoeveel dat zegt, 0,5% op vier dagen: een glaasje water of een plasje kan het verschil maken. Of zouden ze daar goed op gelet hebben?

  Het zal vrees ik wel op recept moeten ivm anorexia-patienten.

  Wat voorspellingen:
  * ALLE medicijnfabrikanten gaan dit hormoon proberen te maken,
  * vette rechtzaken hierover,
  * misleiding op de beurs
  * tenminste 1 producent gebruikt een verkeerd gemanipuleerde bacterie hiervoor en veroorzaakt een of ander syndroom dat erger is dan obesitas.
  * de SPAM vertienvoudigt in het komende jaar,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.