Europese voedingsdeskundigen in Groningen bijeen

Universitair Medisch Centrum GroningenOf je nou aardappels eet of spaghetti, boterhammen of cornflakes: het bevat allemaal zetmeel. Wereldwijd is zetmeel de belangrijkste energiebron in onze voeding. De komende dagen praten ongeveer honderd internationale wetenschappers tijdens de EUROSTARCH workshop in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) over de manier waarop het lichaam met zetmeel omgaat en hoe die kennis is te gebruiken bij de behandeling van patiënten en de productie van voedingsmiddelen.

Zetmeel wordt gevormd door aan elkaar gekoppelde glucosemoleculen. De grootte en vorm van de zetmeelmoleculen bepalen hoe snel energie uit het eten vrijkomt en door het lichaam wordt opgenomen en die snelheid is volgens onderzoekers van invloed op de gezondheid. Wie vaak “snelle” koolhydraten eet, loopt grote kans om dik te worden en heeft meer kans op het ontwikkelen van type-2 diabetes. Dergelijke kennis zou door de voedingsindustrie gebruikt kunnen worden bij het ontwikkelen van gezondere producten.

De EUROSTARCH workshop vormt de afsluiting van het gelijknamige Europese onderzoekproject. In dat project, geleid door UMCG-hoogleraar Voeding professor dr. Roel Vonk, werkten onderzoekers van het UMCG en universiteiten in Frankrijk, België, Groot Brittannië en Zweden intensief samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.

Het congres in Groningen wordt medegefinancierd door de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM). Door de kennis en contacten die tijdens EUROSTARCH-onderzoek zijn opgedaan, kunnen noordelijke bedrijven in de voedingsmiddelenbranche mogelijk hun voordeel doen.
[UMCG]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.