Apneu blijft onderschat probleem

SnurkenWaarschijnlijk 200.000 Nederlanders lijden aan apneu, een ziekte waarbij de ademhaling tijdens het slapen vaak stilvalt. Tot nu is bij minder dan 20.000 mensen apneu ook daadwerkelijk vastgesteld. Het is een onderschat probleem, en voor medici een moeilijk te ontdekken aandoening, zeggen zowel specialisten als leden van de patiëntenvereniging.

Onbehandelde apneu kan leiden tot hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Ook is er een verhoogde kans op een herseninfarct. Patiënten zijn vaak chronisch moe, maar weten niet dat ze zeer onregelmatig ademen. ,,De huisarts pikt het niet op, waardoor mensen lang onbehandeld blijven en nog meer schade oplopen”, zegt Reina van Groningen van de Nederlandse Vereniging SlaapApneu Patiënten.

Apneu, vaak verward met snurken, is zo’n zestien jaar bekend als ziekte. Onderzoek vindt plaatst in slaapcentra, waar mensen gedurende 48 uur intensief worden gecontroleerd. De meesten moeten uiteindelijk ’s nachts een neusmasker dragen dat verbonden is met een machine die voor druk zorgt waarmee de luchtwegen open blijven.

Apneu wordt veroorzaakt doordat tijdens de slaap het zachte gehemelte met de huig en de keelwand zo sterk naar elkaar worden gezogen dat de luchtweg wordt afgesloten. De onderbreking, die wordt opgeheven door een noodreflex van de hersenen, kan twee minuten duren. Als dit meer dan vijftien keer per uur tijdens de slaap gebeurt, is sprake van een apneu die moet worden behandeld.

Zaterdag werd in ziekenhuizen en gespecialiseerde slaapcentra in heel het land open huis gehouden in verband met de ‘Nationale Slaapdag’. Behalve informatie over snurken en apneu, werd informatie gegeven over onder andere slapeloosheid, slaapwandelen en nachtmerries.
[Nederlands Dagblad]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.