Te vroeg geboren baby later vaker somber

Uit een onderzoek aan het Institute of Psychiatry in Londen blijkt dat kinderen die te vroeg worden geboren, later een grotere kans hebben om als jong volwassene somber, teruggetrokken en depressief te zijn. Bij meisjes is de invloed van een geboorte voor 33 weken zwangerschap groter dan bij jongens. De resultaten zijn gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Pediatrics.

De onderzoekers lieten 108 jonge volwassenen van 18 en 19 jaar, die meer dan zeven weken te vroeg waren geboren, 48 vragen beantwoorden. De antwoorden vergeleken zij met die van 67 mensen die op tijd waren geboren. De te vroeg geboren kinderen bleken veel minder extravert te zijn en juist meer ‘neurotische’ trekjes te vertonen, zoals een laag zelfbeeld en somberheid.

Het is nog onduidelijk is wat de oorzaak is van het verschil, volgens onderzoeker Mathew Allin zijn er verscheidene verklaringen mogelijk. Te vroeg geboren baby’s zouden gevoeliger kunnen zijn voor kleine hersenbeschadigingen, zoals infecties. Een andere mogelijkheid is dat baby’s die wekenlang in een couveuse moeten liggen niet genoeg de kans krijgen een band met hun ouders op te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.