Minder sterfgevallen op zondagen

Op zondagen sterven er in Nederland minder mensen dan op andere dagen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag uitbracht.

Het lagere sterftecijfer is grotendeels toe te schrijven aan het feit dat er op de zondag doorgaans geen risicovolle ingrepen in ziekenhuizen worden uitgevoerd. In de periode tussen 2000 en 2005 stierven er op een zondag gemiddeld 366 mensen. Dat zijn er veertien minder dan op een gemiddelde dag.

Ook in en om het huis gaan er op zondagen minder mensen dood. Volgens het CBS vloeit dit lage aantal voort uit het feit dat er op de laatste dag van de week bijna geen levensbeëindigende handelingen worden uitgevoerd bij mensen die, na een ziekbed, doorgaans in een thuissituatie overlijden.

Verhoudingen
Het aantal sterfgevallen in en om het huis maakt ongeveer een derde deel uit van alle sterfgevallen. Een evengroot percentage sterfgevallen vond de afgelopen vijf jaar plaats in een ziekenhuis. Op dinsdag en vrijdag sterven er de meeste mensen in deze medische instellingen. Het aantal mannen dat in ziekenhuizen overlijdt, is 16 procent hoger dan het aantal vrouwen.

In verzorgings- en verpleeghuizen is de sterfte op zondag vrijwel gelijk aan het daggemiddelde. In deze instellingen overlijden twee keer zoveel vrouwen als mannen. ,,Dat is te verklaren omdat bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen vaak vrouwen zijn omdat zij ouder worden dan mannen´´, aldus een woordvoerder van het CBS. ,,Mannen overlijden jonger en komen daaraan voorafgaand vaak in een ziekenhuis terecht met bijvoorbeeld hartfalen. Vandaar dat het percentage mannen dat in ziekenhuizen overlijdt weer hoger is dan het aantal vrouwen.´´

De lagere sterfte op zondagen geldt juist niet voor jongeren. Bij tieners en twintigers is in het weekeinde, voornamelijk op zaterdagen, juist sprake van een piek in het aantal sterfgevallen. In een derde van de gevallen wordt dit veroorzaakt door verkeersongevallen.
[ANP]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.