Vitamine D beschermt tegen prostaatkanker

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen prostaatkanker, in het bijzonder tegen de agressieve vorm. Dit zei dr. Haojie Li van Harvard op het Prostate Cancer Symposium.

Bloedmonsters van deelnemers aan de Physician’s Health Study werden onderzocht op spiegels van 25-hydroxycolecalciferol (25-D) en 1,25-dihydroxycolecalciferol (1,25-D, calcitriol). Ook werd gekeken naar twee polymorfismen van het vitamine D-receptorgen, BsmI en FokI.

In 1982 waren alle mannen gezond. Na 18 jaar was bij 1029 mannen prostaatkanker geconstateerd. De gegevens werden vergeleken met die van 1371 gezonde controlepersonen. Er werd gecorrigeerd voor lichaamsbeweging, roken en seizoen.
Gevonden werd dat degenen met plasmaspiegels van 25-D en 1,25-D boven het gemiddelde 45% minder kans hadden op het ontwikkelen van de agressieve vorm in vergelijking met degenen met spiegels onder het gemiddelde. Bij degenen met het homozygote FokI FF genotype was het risico van prostaatkanker zelfs 55% minder en van de agressieve vorm 77% minder. Eenzelfde risicovermindering werd gevonden wanneer alleen de 1,25 D-spiegels hoog waren. Voor de andere genvarianten werd dit verband niet gevonden.
[Ortho Institute]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.