Ondervoeding schaadt schoolprestaties jonge kinderen

Een gebrek aan de juiste voeding speelt een negatieve rol in de schoolontwikkeling van jonge kinderen, aldus onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University. Dit schrijft de medische website Healthday.

Vooral de leesvaardigheid heeft te lijden door ondervoeding, aldus het onderzoek dat in het decembernummer van the Journal of Nutrition is te lezen. Het onderzoek richtte zich op het fenomeen ‘food insecurity’ en toonde aan dat “vooral de leesontwikkeling bij meisjes veel langzamer verliep, maar ook de mathematische vaardigheden van ‘voedselonzekere’ kinderen ontwikkelden zich significant langzamer dan bij andere kinderen.”

Onderzoeker voedingskunde Edward Frongillo op Cornell definiëren families die lijden onder ‘voedselonzekerheid’, volgens Healthday, als “huishoudens met een beperkte of onzekere beschikbaarheid van voeding die genoeg voedingswaarde heeft of veilig is.”

Het onderzoek toont volgens de website ook aan dat jonge meisjes in de lagere klassen, van wie de gezinnen eenmaal voedselzeker waren, niet langer moeite hadden om zich sociaal aan te passen. “We zijn tot de ontdekking gekomen dat jonge meisjes van voedselonzekere gezinnen de neiging hebben om meer aan te komen dan andere meisjes, hetgeen ze meer kans op overgewicht geeft als volwassenen”, aldus de onderzoekers.
[zibb.nl]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.