Nederlanders gaan afvallen in 2006

Twee op de vijf Nederlanders (39%) hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. Afvallen is hierbij veruit het populairst: een kwart van de Nederlanders (24%) neemt zich voor in 2006 een aantal kilo’s kwijt te raken. Nederlanders maken niet alleen veel goede voornemens, ook hebben ze behoorlijk veel vertrouwen in de eigen discipline. Van degenen die zeggen te gaan afvallen, geeft 65 procent aan dat de kans (zeer) groot is dat ze zich hieraan zullen houden.

Ondanks alle gemaakte voornemens zijn Nederlanders toch enigszins terughoudend te noemen in vergelijking met andere Europese landen als het op het maken van goede voornemens aankomt. Spanjaarden staan ruim aan kop: maar liefst vier van de vijf Spanjaarden (80%) maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ook Fransen (54%), Duitsers (53%) en Italianen (44%) maken vaker dan Nederlanders goede voornemens voor het komende jaar. Alleen Engelsen (16%) maken minder vaak goede voornemens.

De meeste goede voornemens van Nederlanders hebben betrekking op afvallen (61%). Vooral de groep Nederlanders van 35-54 jaar wil graag wat kilootjes kwijt (67%). Meer gaan bewegen (34%) en gezonder gaan eten (29%) worden weliswaar een stuk minder vaak genoemd, maar ook van deze voornemens denken Nederlanders dat de kans (zeer) groot is dat ze het geplande voornemen ten uitvoer kunnen brengen (81% respectievelijk 78%). Opmerkelijk is dat slechts een zeer kleine groep aangeeft te willen stoppen met roken (9%).

Ook in de andere vijf landen wordt afvallen het meest frequent genoemd. Daarnaast is men, met name in de zuidelijke landen, voornemens meer ‘cultureel bezig te zijn’ (theater-, bioscoop-, museum-, of concertbezoek – Spanje: 44%, Italië: 38% en Frankrijk: 37%). In Nederland is nog geen kwart (21%) dit van plan.

Goede voornemens worden lang niet altijd in de praktijk gebracht. Eenvijfde van de Nederlanders geeft aan nog nooit een goed voornemen te hebben gerealiseerd. Dit betekent echter niet dat ze de hoop opgeven: bijna vier op de tien Nederlanders (39%) bij wie nog nooit een goed voornemen is geslaagd, hebben voor 2006 wéér goede voornemens. Fransen en Spanjaarden zijn volhardender: 66 procent van de Fransen en maar liefst 80 procent van de Spanjaarden die nog nooit een goed voornemen volbracht hebben, zegt voor 2006 weer goede voornemens te hebben.

[Publicatie TNS NIPO]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.