Eerste poli voor bloed in urine

bloedPolikliniek voor mensen met bloed in urine
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam opent in januari een polikliniek voor mensen met bloed in de urine. Het is de eerste poli op dit gebied, de hematurie, in Nederland.

Artsen willen op de poli patiënten met bloed in hun urine binnen een week onderzoeken en de diagnose nog dezelfde dag stellen. Daarmee wordt het proces van diagnose en behandeling met gemiddeld zes tot acht weken bekort.

Van de mannen ouder dan 35 jaar en de vrouwen boven de 55 jaar heeft 13 procent bloed in de urine, soms zichtbaar en soms alleen aantoonbaar met laboratoriumonderzoek. Op de hematuriepoli wordt vastgesteld wat de oorzaak zou kunnen zijn. Bloed in de urine kan verschillende oorzaken hebben, waaronder nierkanker, blaaskanker, nierstenen en urineweginfecties.

Met een serie urologische onderzoeken trachten artsen op de dag van het spreekuur vast te stellen of wat er aan scheelt. ,,We verwachten dat 90 procent van de patiënten die dag te horen krijgt wat er aan de hand is”, aldus prof. Jean de la Rosette, hoofd van de afdeling urologie. De poli houdt op vrijdag spreekuur.

Door de snellere diagnose en behandeling neemt de kans op genezing van patiënten met kanker toe. Dat is vooral van belang voor mensen met niercelkanker. Deze vorm wordt in Nederland in een later stadium geconstateerd dan in andere Europese landen, waardoor een operatie die de nier spaart vaak niet meer mogelijk is.

22 antwoorden op “Eerste poli voor bloed in urine”

 1. hallo ik ben een meisje van 27 jaar en ik heb tot nu toe al bijna 3 weken bloed in de urine wat dan bekend is , mijn buik is dik pijn in de rug ik weet het niet meer eigelijk ik moet veel plassen , dit kost me heel veel energie en dan heb ik ook nog een huisarts die niet flot is wat denkt u

 2. Mia, je moet hiervoor een medisch specialist raadplegen en dus snel een afspraak maken met je huisarts. Hij kan beoordelen wat het is en je eventueel doorverwijzen.
  Informatie over de poliklinieken van het AMC staat op hun website.

 3. ik heb een vraagje, bij het nakijken in mijn urine heeft de huisarts bloed gevonden, maar geen bacterie of extra witte bloedlichaampjes kan het dan toch niet een blaastontsteking zijn?

  Linda

 4. Hallo, Mijn man heeft al vanaf mei vorig jaar bloed in de urine, hij heeft al een ct scan vd nieren gehad,en een pet scan. en een cytoscopie van de blaas, er is echter niets gevonden.
  Wat zou het kunnen zijn? hij heeft verder nergens pijn, geen koorts etc.
  Alvast bedankt.
  YER

 5. Hallo,

  Ik heb al ruim 6 jaar bloed in de urine, ik was toen 39.
  Niet altijd het gevolg van een urineweginfectie.
  De laatste 3 dagen is het 4+
  Ook zit er soms eiwit in en heel enkel glucose.
  Meestal is mijn bloedbezinking te hoog en heb ik vaak bloedarmoede door ijzergebrek.
  Ik heb al menig atrs gezien en niemand die het weet.
  Bestaat deze poli nog?

 6. Bij mij is een “meer dan normale” hoeveelheid bloed in de urine gevonden. Ik moet voor een echo naar het ziekenhuis.
  Kan men ook ergens anders zien of ik een ontsteking heb aan de urinewegen (aan de urine of aan het bloed?)

 7. hallo,
  Ik ben een vrouw van 46 en heb 11 jaar geleden werd bloed in de urine bij mij ontdekt. Heb toen allerlei onderzoeken gehad waaronder blaasonderzoek en rontgenfotos van de nieren. De uroloog kon niets ondekken en zei dat ik er mee moet leven. Nu hebik sinds 3 jaar steeds pijn in mijn linkerzij. Is dit normaal???
  Begin me toch wel zorgen te maken en kunnen ze op een buikscan ook de nieren zien??

 8. hallo,
  ik ben een vrouwvan 21 jaar en heb nu ongeveer 2 maanden bloed in de urine is kan dat ernstig zijn moet ik hier mee naar een dokter

 9. hoi,
  Een tijdje geleden werd ontdekt dat ik bloed heb in de urine. mijn urine is tot nu toe zo’n 6 keer getest en er werd steeds bloed gevonden. ik heb medecijnen en kuurtjes gekregen maar dat hielp niet. Ik heb daarnaast veel pijn in de buik, rug, soms in de zij, mijn buik is opgezwollen. ik heb een echo laten doen van de nieren en de blaas maar ze vonden niks. ik weet nu niet meer wat ik moet doen. ik loop nog steeds rond met poijn en al.

 10. Hallo,

  Ik heb ook bloed in mijn urine…

  Vorige week vrijdag zat er wat in, maar niet ernstig veel. Dit was getest door de dokter. En afgelopen maandag zat er nog maar een heel klein beetje in, niet noemenswaardig zei de dokter.

  Ik ben daarnaast 16 dagen overtijd en heb last van mijn onderbuik en rommelende darmen.

  Mijn nieren, blaas en lever zijn getest met een bloedtest en er is niets gevonden..

  Mijn vraag: kan het voorkomen dat een vrouw die zwanger is bloed bij de urine heeft? mijn zwangerschapstest was negatief…

 11. ik heb sinds 3 maanden bloed en eiwit. Eiwit ++2 in de urine, de eerste keer heb ik koorts gehad en pijn in de buik wegtrekkend naar de rug. Nu af en toe nog een beetje pijn. Blaaskijkonderzoek, en echo nieren gehad. blaas ziet er mooi uit, nieren ook goed, 1 kleine cyste in de nier. Nu naar de Nefroloog, wat moet ik hier van verwachten? Heb ik een nierziekte?

 12. hallo, mijn moeder hoest al 2 maanden ,waarbij ze constant moet plassen.Ze heeft urine en bloed test gedaan en blijkt dat er bloed in haar urine is.Ze moet een kuur van ‘ bactriemal ‘ volgen .Ze is bang voor de kuur ,omdat ze denkt aan allergie.Is er een andere medicijn ervoor en wat kan de oorzaken en gevolgen van die aanhoudende hoest zijn.A.U.B uit Suriname

  P.S ze is allegish voor witte vlinders .Nu is er oogst tijd van Padi ( rijst ) in Suriname.De witte vlinders laten tijdens het vliegen witte poeder achter of leggen eitjes die erg gaan jeuken als je ertegen aankomt ,waarbij je ook bultjes krijgt.Is er ook medicatie voor deze .

 13. Mijn probleem is deze .Ik krijgt veel dorst (ben geen diabeet)drinkt in een keer 1 tot 1.5 liter water .mintens 4 tot 5 liter water per dag,waarbij ik s’vonds vaak moet opstaan om te plassen.Hierdoor slaap ik minder en als ik niet drinkt raakt me keel en huid droog met als gevolg dat het letterlijk plakt(mijn keel slink spieren).Verdere kan ik dan moeilijk praten,doordat mijn tong droog is. Wat is de oorzak en is er een remedie ervoor.dank u

 14. Beste Rietje,

  Met dit soort problemen moet je echt direct met een zorgverlener (bijv. huisarts) praten. Zij kunnen ter plekke een diagnose stellen en/of je direct doorverwijzen naar een specialist.

 15. bloed in de urine

  niet zichtbaar het is begonnen in 2007 toen ik zwanger was van mijn derde kindje ik kreeg een koliekaanval drang om te blijven lopen en om naar de wc te gaan, ze hebben mij toen een spuit buscopan gegeven en de pijn zakte………….nu 3 en half jaar veder wordt er 3 a 4 keer per jaar nadat ik een soort van koliekaanvallen krijg, steeds bloed gevonden in mijn urine ik heb een echo gehad niets te zien aan mijn nieren misschien zijn het je darmen dat kan! mebeverinepillen zakjes vezels en alles wordt weer rustig….nu heb ik al een week constante buikpijn ben vandaag weer bij de huisarts geweest ik heb weer 2 plusjes bloed in mijn urine ze heeft nu kweken af genomen en maandag moet ik bloed laten prikken ben benieuwd…………………ik wordt er wel na 3 jaar behoorlijk verdrietig van… zou het een lekkende nier kunnen zijn die bloedsporen af geven? en hoekunnen ze zien dat een nier lekt? daar heb ik eigenlijk nooit duidelijk antwoord op gekregen.

  vriendelijke groet leoni

 16. Hoi mij stiefdochterje heeft bloed in haar urine,

  en de huisarts had gelijk teruggebeld dat hij het niet vertrouwde. Morgen krijgt ze weer een onderzoek en als ze het niet vertrouwen moet ze naar het ziekenhuis. ze heeft ook sinds 2 dagen erge buikpijn…

  wat zou het kunnen zijn?

  groet. m

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.