Didgeridoo helpt tegen slaapapneu

DidgeridooSpelen op een Didgeridoo helpt tegen slaapapneu. Dit blijkt uit een gerandomiseerde trial van de Universiteit van Zürich, gepubliceerd in het kerstnummer van British Medical Journal.

De idee achter het experiment is dat spelen op een didgeridoo de spieren van de bovenste luchtwegen traint. Dit zou voor patiënten met niet al te ernstige klachten een acceptabeler behandeling zijn dan continue positieve luchtdruk.
Aan het experiment deden 25 patiënten met gemiddeld ernstige slaapapneu (apneu-hypopneu-index tussen 15 en 30) mee. Van hen kregen 14 didgeridooles; zij oefenden gedurende vier maanden dagelijks op dit aboriginal-instrument. De 11 anderen werden op een wachtlijst geplaatst.

Uit vergelijking van beide groepen blijkt dat didgeridoospelen leidt tot minder snurken en dat de vermoeidheid overdag vermindert. De apneu-hypopneu-index verbeterde 11 punten in de interventiegroep en gemiddeld 5 punten bij de wachtlijstgroep. Er was geen effect op de kwaliteit van de slaap. De onderzoekers concluderen dat digeridoospelen een effectieve behandeling is.

[Medisch contact]

Eén antwoord op “Didgeridoo helpt tegen slaapapneu”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.