Uitstrijkje via huisarts geeft grotere opkomst

BaarmoederhalsAls de huisarts bij het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is betrokken, doen meer vrouwen mee. Dit blijkt uit onderzoek van Margot Tacken, waarop ze volgende week in Nijmegen promoveert. Van de vrouwen die worden opgeroepen voor de screening, laat slechts 65 procent ook echt een uitstrijkje maken. Als de huisarts de uitnodigingen verstuurt, zou het opkomstpercentage 10 tot 15 procent hoger liggen. Momenteel verschilt per regio welke instantie het onderzoek coördineert: soms de GGD of een van de Integrale Kankercentra, soms de gemeente of de huisarts.

Bij betrokkenheid van de huisarts gaat niet alleen de opkomst omhoog. Ook komen er na zes maanden meer vrouwen terug, die een herhaaladvies hebben gekregen. Nu geven lang niet alle vrouwen daaraan gehoor. De onderzoekster pleit er ook voor altijd voorlichtingsmateriaal met de oproep mee te sturen over het nut van het onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.