Artrose in hand voorspellend voor artrose elders

Mensen met artrose in hun hand lopen een twee maal grotere kans artrose ergens anders in het lichaam te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de heup of de knie, dan mensen zonder handartrose. Dit concludeert Saeede Dahaghin in haar proefschrift ‘Hand Osteoartritis. Epidemiologie en klinische consequenties’, waarop zij donderdag 10 november promoveert.

Dahaghin, werkzaam bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC, bestudeerde gedurende zes jaar 1235 personen van 55 jaar of ouder die nog geen artrose in de heup of de knie hadden. In die zes jaar kreeg 20% van de personen met artrose in de hand ook artrose in de knie of de heup. Bij mensen zonder artrose in de hand lag dat getal op 10%.

Lees verder bij het Universitair Medisch Centrum Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.