Vis goed voor de hersenen

Dat het eten van vis gezond is was al langer bekend, maar nu is uit onderzoek gebleken dat vis eten ook goed voor de hersenen is. Mensen die één keer per week vis eten kunnen het proces van achteruitgang van de hersenen met 4 jaar vertragen.

Vissoorten zoals zalm en tonijn zijn rijk aan omega-3 vetten, waarvan jaren geleden al is aangetoond dat het eten hiervan goed is voor hart en bloedvaten. En nu blijkt dat vis dus ook een heilzame werking op de afremming van ziektes als Alzheimer heeft. Het is echter niet bekend welke stof in de vis zorgt voor de heilzame werking. De onderzoekers hebben geen verband kunnen leggen tussen de hersenactiviteit en de omega-3 vetten en gaan verder onderzoeken welke stof het is.

De Amerikaanse wetenschappers van het Rush University Medical Center hebben een groep van ongeveer 3100 65-plussers onderzocht. Deze kregen simpele vragen over details uit korte verhalen die ze waren verteld. De test werd drie keer in een periode van zes jaar gehouden.

Na de test werden de 65-plussers ondervraagd over hun eetgewoontes. Hieruit bleek dat de mensen die eenmaal per week vis eten, 10 procent minder snel met hun geheugen achteruit gingen. Mensen die twee keer per week een vis aten gingen jaarlijks 13 procent minder snel achteruit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.