Verhoogde kans op diabetes bij rokers

diabetesUit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat rokers extra kans hebben op het krijgen van diabetes type 2. Rokers hebben bijna 50% meer kans op diabetes dan niet-rokers. Dit is overigens niet helemaal verwonderlijk omdat hart- en vaatziekten vaak samengaan met diabetes.

Maar de invloed van roken op de diabeteskans loopt niet uitsluitend via hart- en vaatziekten: uit ander onderzoek bleek al eerder dat roken een directe invloed heeft op de glucose- en insulinespiegel in het bloed.

Aan het landelijke onderzoek (Insulin Resistance Atherosclerosis Study) hebben 1200 personen meegedaan en deze werden vijf jaar gevolgd. Een kwart van de rokers die aan het begin van de studie geen diabetes hadden, had dat na vijf jaar wel. Tegenover veertien procent van de deelnemers die nooit hadden gerookt.
[Zorgkrant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.