Stroom vertraagt ziekte van Parkinson niet

Parkinson-patiënten ondergaan nu vaak een operatie waarbij een pacemaker onder de huid wordt geplaatst die stroomstootjes naar de hersenen stuurt. Uit onderzoek van neuroloog Axel Portman van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat de de klachten dan wel verminderen, maar niet de ziekte.

Bij Parkinson-patiënten sterven de zogenoemde dopamine-cellen in de hersenen af. Hierdoor gaat de patiënt trillen of wordt hij stijf. De ene periode is het erger dan de andere. Patiënten die met medicijnen niet meer goed te behandelen zijn, zijn vaak aangewezen op “Deep Brain Stimulation”.

Portman selecteerde in samenwerking met de universiteit van Keulen 30 Parkinson-patiënten en volgde deze groep tot 24 maanden na hun operatie. Hij constateerde dat de sterfte van de dopamine-cellen niet vermindert. Wel worden de motorische klachten minder en zijn er ook minder medicijnen nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.