Minder ‘slechte’ vetten in voeding

De verhouding tussen slechte en goede vetten in voedingsmiddelen moet de komende vijf jaar veranderen. Fabrikanten en horeca hebben hiervoor vandaag een manifest ondertekend.

Minister Hoogervorst is blij met het manifest, dat werd ondertekend tijdens het symposium ‘Vet beter’. Het terugdringen van verzadigde vetzuren en transvetzuren in voeding speelt een belangrijke rol in de bestrijding van overgewicht.

In 2010 moet zichtbaar zijn dat mensen minder transvetzuren en verzadigde vetzuren consumeren, aldus het manifest. Hoogervorst noemde het in zijn speech een goede zaak dat de sector de resultaten hiervan gaat bijhouden, maar kondigt ook aan zelf te laten onderzoeken of de daling van slechte vetten is gelukt. Verder zal hij de Voedsel en Waren Autoriteit vragen om bij inspecties van horecabedrijven te kijken of zij de afspraken daadwerkelijk nakomen. Zelf kunnen consumenten vaak moeilijk achterhalen hoeveel slechte vetten zitten in dingen die ze eten. “Het is niet aan je portie kibbeling te zien of het gebakken is in goed of slecht vet”, aldus de minister.

Het manifest is een initiatief van de taskforce verantwoorde vetzuursamenstelling, waarin aanbieders en afnemers van plantaardige vetten en oliën samenwerken. Via deze taskforce stimuleert VWS het bedrijfsleven tot het aanpassen van producten. Het bedrijfsleven onderschrijft hiermee het belang voor de volksgezondheid van een betere vetzuursamenstelling in levensmiddelen

[Persbericht Ministerie VWS]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.