Voedingscentrum vol in de slag tegen overgewicht

Het Voedingscentrum gaat de komende jaren nog meer activiteiten ontwikkelen om overgewicht een halt toe te roepen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hiervoor subsidie toegezegd. In het actieplan ‘Nederland in balans’ geeft het Voedingscentrum aan wat het op dit gebied wil ondernemen.

Het Voedingscentrum stelt dat er fors geïnvesteerd moet worden om overgewicht te voorkomen. De subsidie stelt het Voedingscentrum in staat nieuwe campagnes op dit gebied te starten en bestaande activiteiten te continueren. Zo voert het Voedingscentrum al langer de campagne ‘Maak je niet dik!. De campagne ‘Gezond eten en bewegen met kinderen’ is speciaal gericht op kinderen.

‘Energiebewust’
Met alle activiteiten wil het Voedingscentrum mensen ‘energiebewust’ maken. Dat wil zeggen dat zij beter weten hoeveel calorieën zij binnenkrijgen met eten en drinken en hoeveel zij verbruiken door lichamelijk actief te zijn. Niet meer eten dan je verbruikt, is immers de sleutel om overgewicht te voorkomen. Daarom is het belangrijk een bewust eet- en beweeggedrag bij de consument te bevorderen. Speciale aandacht zal daarbij worden gegeven aan risicogroepen, zoals jongeren, allochtonen, zwangere vrouwen, zwakke sociaal-economische groepen en mensen met matig overgewicht.

Gezonde keuze
Om de verleidingen in het dagelijkse leven te beperken, richt het Voedingscentrum zich ook op de moderne, ‘dikmakende’ omgeving. Zo bevat het plan acties die zijn gericht op scholen en kantoren (bv. bedrijfskantines). Daarbij wil het Voedingscentrum zich vooral inspannen om een gezonde keuze gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld door te zorgen voor duidelijke etiketten en gezonde alternatieven. Verder zou bijvoorbeeld het aantal verkooppunten met snoep en snacks op en nabij stations, scholen en bedrijven sterk moeten worden teruggebracht. Ook wil het Voedingscentrum de levensmiddelenhandel en -industrie stimuleren om gezondheidsaspecten mee te nemen bij productontwikkeling en productinnovaties, bijvoorbeeld door de Jaarprijs Voedingscentrum.
[Voedingscentrum]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.