Vaders moeten langer kraamverlof krijgen

Jonge vaders moeten langer betaald kraamverlof krijgen. Ze hebben dan meer tijd om te wennen aan de verzorging van hun kind en zullen later geneigd zijn meer zorgtaken op zich te nemen. De Nederlandse Gezinsraad pleit hiervoor in een rapport dat vrijdagmiddag in Den Haag wordt aangeboden aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid.

Volgens de Gezinsraad is de taakverdeling tussen man en vrouw in de meeste Nederlandse gezinnen nog steeds ongelijk. De vrouw doet, naast deeltijdwerk, het meeste huishoudelijke werk en verzorgt de kinderen. De man werkt vooral buiten de deur. De raad spreekt van een ‘glazen tussenwand’ tussen partners die een eerlijke verdeling van zorgtaken in de weg staat.

De Gezinsraad wil ook dat de overheid stimuleert dat mannen die in typische mannenbranches werken, vaker gebruik maken van regelingen voor zorgverlof. Het kabinet moet hen er verder op wijzen dat ze in deeltijd kunnen gaan werken zodat ze vaker voor hun gezin kunnen zorgen.

De Gezinsraad heeft ook Kamerleden gevraagd hoe ze hun werk en gezin combineren. Volgens de raad hebben vrouwelijke Kamerleden meer zorgtaken thuis dan mannelijke Kamerleden. De vrouwelijke Kamerleden vinden zichzelf handiger in bijvoorbeeld het aankleden van hun kinderen dan hun echtgenoot. De vrouwelijke parlementariërs hebben het druk, maar ze zijn volgens de Gezinsraad tevreden met de taakverdeling in huis. Die is, vinden de Kamerleden, nu eenmaal niet te veranderen omdat hun baan zo druk en veeleisend is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.