Linkshandige vrouwen hebben meer kans op borstkanker

BorstonderzoekEen onderzoek van het UMC Utrecht heeft aangetoond dat linkshandige vrouwen een grotere kans hebben om borstkanker te krijgen dan vrouwen die rechtshandig zijn. Uit gegevens van 12.000 vrouwen die zich lieten screenen op borstkanker is dit naar voren gekomen. Deze vrouwen hadden aangegeven of ze links dan wel rechthandig waren. De link daartussen is wel al vaker gelegd.

Voorgangers van Cuno Uiterwaal (epidemioloog en verbonden aan het onderzoek) vonden al dater zowel bij linkshandige als vrouwen met bortskanker sprake is van blootstelling aan een hoge dosis hormonen no voor de geboorte. Men denkt dan aan testosteron. Dit zou op latere leeftijd verstoring in de hormoonhuishouding kunnen veroorzaken. resulterend in linkshandigheid en / of borstkanker.

Behalve door de al bekende genetische factoren is deze theorie vrij nieuw. Over het algemeen zijn de risico factoren op de huidige toestand van de vrouw gebaseerd. Men kijkt dan naar leeftijd, rookgedrag en hormonale disbalans. (bijvoorbeeld door het uitblijven van het krijgen van kinderen)

Volgens Uiterwaal en zijn groep onderzoekers is het risico die linkshandigen lopen op het krijgen van borstkanker twee maal zo groot als bij rechthandigen.

Zo’n 8 á 9 procent van de vrouwen is linkshandig, maar de onderzoekers zeggen dat deze vrouwen zich geen extra zorgen hoeven te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.