27 Miljoen kinderen per jaar niet ingeënt

Wereldwijd krijgen per jaar ongeveer 27 miljoen kinderen niet de inentingen die ze zouden moeten krijgen, hoewel er goedkope vaccins voorhanden zijn. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde studie van het VN-kinderfonds Unicef.

Het gaat om inentingen tegen ziektes als mazelen, kinkhoest, neonatale tetanus en haemophilus influenzae b (Hib), een bacterie die verantwoordelijk is voor luchtweginfecties, middenoorontsteking en ontsteking van het strotklepje. Vaccinatie tegen deze ziektes voorkomt momenteel de dood van naar schatting twee miljoen kinderen onder de vijf jaar, aldus internationaal Unicef-directeur Ann Veneman.

Sinds 1990 krijgt wereldwijd 70 procent van de kinderen onder de één jaar de vaccinaties. In 2002 bepaalde de VN dat dat in 2010 in ieder land minstens 90 procent moet zijn. Als dat doel is bereikt, zal volgens Unicef het sterftecijfer van kinderen jonger dan vijf jaar met een kwart dalen.

Uit het onderzoek blijkt dat 103 landen al aan deze eis voldoen en dat zestien landen aanzienlijke verbeteringen tonen. Maar in 74 landen gaat het proces nog veel te langzaam. Vooral landen in West- en Centraal-Afrika moeten snel het inentingsprogramma verbeteren. Slechts 52 procent van de kinderen krijgt daar nu de noodzakelijke vaccinaties.
[gezondheid.plein.nl]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.