Groeiend probleem wordt allergie voor sesamzaad

Vooral in ontwikkelde landen waar sesamzaad niet alleen in brood wordt verwerkt, lijkt het dat er meer allergische reacties op sesamzaad wordt gemeld. In het julinummer van Annals of Allergy, Astma & Immunology wordt dit beschreven.

Het aantal sesamallergie-aanvallen blijkt de afgelopen 50 jaar gestegen te zijn. Vooral in de ontwikkelde landen. Sesamzaad is een gebruikelijke bron voor voedselallergie geworden in landen als Australië, West-Europa en Israël.

Allergische reacties op sesamzaad kunnen variëren van een loopneus, jeuk, tot een zwaardere en mogelijk zelfs dodelijke reactie. Deze leiden ademhalingsmoeilijkheden en een zwelling in mond en keel. Sesamzaad wordt onder andere gebruikt in brood, crackers en andere bakproducten. De olie van het zaad wordt in soepen en saladedressings gebruikt. Ook in lippenstift, zalf en bodylotion wordt sesamolie gebruikt.

Lees verder bij Zorgkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.